Sistemul care pastreaza automobilul pe carosabil, in cazul in care soferul adoarme, inventat de doi studenti din Timisoara
Doi studenti din Timisoara se mandresc cu o inventie ce ar putea revolutiona mersul cu masina. Mai exact, au pus la punct un sistem care pastreaza automobilul pe carosabil, in cazul in care soferul adoarme sau pierde controlul volanului.
Ei vor prezenta prototipul autoritatilor noastre, dar si constructorilor de automobile din Germania.
"Masina citeste tag-urile si in momentul in care le detecteaza sau citeste informatia, practic se pozitioneaza pe traseu dupa acesta. Nu poti sa intri pe traseul celuilalt, deci nu poti sa intri pe contrasens", spune unul din tineri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
George si Andrei sunt studenti in anul patru la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din Timisoara. Prototipul pe care l-au creat functioneaza pe baza de senzori si contine cartele de acces in cladiri.
"Ne-am gandit sa folosim aceasta tehnologie, fiind costul foarte redus, puteam implementa foarte simplu", explica unul din baieti.
Sistemul are doua componente: cartelele, dispuse pe marginea soselelor si senzori, instalati la directia masinii. In momentul in care soferul pierde controlul volanului, senzorul detecteaza acest lucru.
Andrei Verdes, student: "Ar putea sa ii salveze din situatii extreme. In drum alunecos, sistemul nostru ar putea sa limiteze viteza masinii. Prototipul e gandit ca si cum ai lasa masina sa mearga singura."
George Rosu, student: "Masina deviaza de pe drum, iese in marginea drumului, sistemul poate redresa masina sa ramana in curba, sa ramana pe drum."
Studentilor le-a venit ideea dupa ce au parcurs mii de kilometri pe drumurile din Romania.
Andrei Verdes, student: "Cred ca sistemul nostru ar putea salva multe vieti, mai ales la noi."
George va merge sa studieze in Germania si are de gand sa le arate si nemtilor inventia.
George Rosu, student: "Poate ne vor da idei mai multe sa lucram in continuare."
In cazul in care inventia va fi implementata, costurile pentru senzorii folositi la fiecare kilometru de drum ar ajunge la 100 de euro.