Singura statie-pilot de producere si imbuteliere a berii, deschisa in Galati. Meseria de berar, la mare cautare
Vara este aproape, iar in Romania se deschid din ce in ce mai multe fabrici de bere artizanala. Asta in conditiile in care 97% din berea pe care o consumam este din productia interna. Pentru ca setea oamenilor este mare, avem nevoie si de experti.
Drept urmare, in Galati, a fost construita cu fonduri europene singura statie-pilot de producere si imbuteliere. Acolo invata meserie studentii de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor.
Romanii sunt pe locul 7 la nivel european ca numar de halbe golite. Bem cate 80 de litri in fiecare an. In aceste conditii in tara se dezvolta cu succes mai multe fabrici.
Radu Chitu produce bere traditionala in Sibioara, judetul Constanta. Recunoaste ca ar avea nevoie de tineri care sa stie meseria de berar si sa il ajute.
RADU CHITU, proprietar fabrica de bere artizanala: "Se infiinteaza in fiecare zi o astfel de berarie, mai mica, mai mare, cu totii ne dorim ca un consumator sa aiba un produs cat mai sanatos."
Constienti de aceste miscari de pe piata, cei de la Facultatea de Stiinta si Inginerie Alimentara din Galati ii pregatesc pe studenti sa devina berari cu diploma. Tinerii invata in prima statie pilot din tara.
Reteta clasica: apa, hamei si malt, este studiata si multe secole spun maestrii berari. Iar asta isi doresc sa obtina si studentii.
JULIA LEFERMAN, Director General Asociatia Berarii Romaniei:
"Necesarul de forta de munca pe care aceste fabrici il vor avea si in viitor, speram sa poata fi acoperit de absolventii si viitorii maestri berari care sunt acum in curs de pregatire pe bancile facultatii."
Pana acum in tara s-au dezvoltat 12 fabrici mari si zeci de berarii artizanale.