Timpul trece, iar Romania nu stie inca ce masuri sa propuna FMI-ului

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Membrii CES nu au ajuns la nicio intelegere privind avizarea scrisorii de intentie catre FMI, in privinta masurilor de combatere a crizei. In maxim o saptamana insa, Guvernul trebuie sa explice Fondului cum are de gand sa taie cheltuielile.

In sedinta de luni, membrii Consiliului Economic Social s-au adunat ca sa dea un aviz scrisorii de intentie catre FMI, document care contine masurile de austeritate anuntate de Traian Basescu.

Numai ca, dupa mai mult de doua ore de dezbateri, patronatele si sindicatele nu au ajuns la nicio intelegere.

In timp ce sindicatele au zis clar ca nu sunt de acord cu varianta taierilor la sange a cheltuielilor bugetare, patronatele au anuntat ca ar fi dispuse sa dea un aviz favorabil, dar numai daca Guvernul tine cont de anumite propuneri.

Drept pentru care, patronatele si sindicatele au decis sa ceara Executivului redactarea unui text nou, cu propunerile lor, care sa fie trimis din nou Fondului Monetar International.

Citește și
proteste PSD
Capul lui Boc vrem! Proteste PSD in toata tara!
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

UPDATE: Sinteza discutiilor din cadrul Consiliului Economic Social

- sedinta a inceput cu o scurta declaratie a presedintelui PNL, Crin Antonescu. Flancat de fostul ministru al finantelor, Varujan  Vosganian, Antonescu a declarat ca formatiunea pe care o conduce se declara impotriva masurilor anuntate de Traian Basescu si sutinute de Guvern.

- PNL a anuntat ca, in cazul in care aceste masuri, care vizeaza reducerile de pensii si salarii,  vor fi adoptate de Guvern prin asumarea raspunderii, va vota in Parlament ORICE motiune de cenzura care va fi initiata.

- inainte de a se retrage din sedinta CES, liberalii au lasat un document adoptat de PNL, care contine un set de masuri propus de acest partid pentru iesirea din criza

- ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, prezent la sedinta CES in calitate de invitat, a fost rugat sa faca o scurta prezentare a situatiei economico-financiare a Romaniei. Discursul sau a tinut aproximativ 20 de minute, timp in care a incercat sa-i convinga pe cei prezenti ca salariile bugetarilor si asistenta sociala "mananca" cel mai mult din bugetul de Stat. De asemenea, Vladescu a insistat in problema pensiilor, mentionand ca dupa anul 2007, acest sistem "a iesit din limitele parametrilor logicii economice."

- Uniunea Nationala a Patronatului Roman a anuntat ca va da vot favorabil masurilor anuntate de Traian Basescu, daca sunt luate in considerare anumite amendamente, propuse de Uniune. Reprezentantul UNPR a declarat ca Guvernul are toate parghiile sa faca modificari de personal si modificari salariale, insa trebuie sa se prevada blocarea oricaror majorari de taxe si impozite. Insa nu este de acord cu reducerile de pensii.

- presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a fost cel mai vehement din sala de sedinta. Unii participanti la aceasta intalnire i-au atras atentia sa nu mai foloseasca un ton ridicat al vocii. Hossu a precizat ca este clar ca, in conditiile actuale, nu se poate realiza un consens. El a propus redactarea unui nou text al acordului cu FMI, care sa fie supus aprobarii CES.

- dupa aproape doua ore si jumatate de discutii, membrii CES au decis sa amane sedinta pentru inceputul saptamanii urmatoare. Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabila a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronala a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificari.

- astfel, s-a ajuns in situatia in care nu exista o avizare, favorabila sau nefavorabila.

- oricum, sindicatele si patronatele cer Guvernului redactarea unei noi scrisori catre Fondul Monetar International, in care sa fie consemnate masurile propuse de ele, nefiind de acord cu reducerea salariilor si a pensiilor.

Dupa protestele vehemente ale sindicatelor, legate de taierile de salarii si pensii propuse de Executiv, presedintele Traian Basescu a lasat la latitudinea partenerilor sociali sa stabilesca modalitatile de reducerea a cheltuielilor, precizand ca in cazul in care sindicatele vin cu alte propuneri, acordul cu FMI ar putea fi renegociat.

Alianta Confederatiilor Patronale a anuntat in urma cu cateva zile ca va aviza favorabil scrisoarea catre FMI in CES, doar daca Guvernul va accepta un set de masuri, care ar permite neimpozitarea pensiilor sub 1.000 lei. De asemenea, una dintre propuneri vizeaza elaborarea pana la 1 iunie a unei legislatii pentru controlul evaziunii fiscale.

Mircea Geoana a declarat ca reprezentantii Partidului Social Democrat nu vor sa participe luni la sedinta Consiliului Economic Social.

"Din 2007 CES nu mai functioneaza. Aceasta institutie, practic, nu mai functioneaza de patru sau cinci ani si, brusc, se trezeste actuala putere spunand ca CES trebuie sa transeze o problema care este, de fapt, una de decizie politica. Este fuga de raspundere. Daca exista un loc unde trebuie sa se transeze acest lucru, acela este Parlamentul."  a spus Geoana.

Cert este ca democrat-liberalii par decisi sa puna in aplicare masurile anuntate pana acum.  Adrian Videanu, Radu Berceanu si Vasile Blaga au declarat ca este posibil ca masurile de reforma sa fie adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului.

"Avem un dead-line dat de FMI. Romania trebuie sa se incadreze in exigentele pe care le-am discutat, deficitul de 6-8%", a spus Videanu.

 Dupa doua runde de discutii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni si la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intentie catre FMI sa fie reanalizata in Consiliul Economic si Social si sa nu fie adoptata de Guvern decat cu avizul CES.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Proteste la Cotroceni si la Guvern!
Proteste la Cotroceni si la Guvern!

UPDATE: 200 de sindicalisti, in fata Palatului Victoria, si cam 150 la Cotroceni au protestat fata de reducerile salariale din sistemul bugetar.

Capul lui Boc vrem! Proteste PSD in toata tara!
Capul lui Boc vrem! Proteste PSD in toata tara!

UPDATE: Ehe, unde sunt vremurile cand tot pofticiosul asculta un discurs si primea, apoi, mici pe cartela. Sambata, social-democratii au schimbat foaia. N-au mai facut chermeza in Parcul Izvor, ci au organizat un miting.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.