Reforma in justitie: procese mult mai scurte, amenzi pentru lipsa partilor
Procese judecate intr-o singura zi, amenzi pentru cei care lipsesc nemotivat din sala de judecata, termene fixate de pe o zi pe alta. Asa ar putea sta lucrurile in instantele din Romania dupa ce Guvernul a aprobat "mica reforma" in justitie.
Dupa ce autoritatile s-au vazut criticate in raportul pe justitie venit de la Comisia Europeana saptamana aceasta, Guvernul pare sa se grabeasca si nu vrea sa mai astepte intrarea in vigoare a celor patru noi coduri, la sfarsitul lui 2011.
Astfel, eternele amanari din te miri ce motive vor disparea. Iar cei care vor trage de timp nejustificat vor trebui sa puna bani deoparte pentru stat. Pentru ca lipsa nejustificata a martorului, partii vatamate, partii civile, partii responsabile civilmente se sanctioneaza cu amenda de la 250 lei la 5.000 lei.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
O alta noutate ii vizeaza in special pe clientii bancilor care nu si-au mai putut plati ratele pentru casele cumparate cu credit.
Nicio evacuare din locuinta nu poate fi facuta pe timpul iernii, adica de la 1 decembrie si pana la 1 martie a anului urmator - prevede Legea Micii Reforme in Justitie, decat daca creditorul face dovada ca nu are la dispozitie o locuinta ori ca debitorul are o alta locuinta.
Contestatiile facute impotriva amenzilor aplicate de politie nu vor mai fi judecate decat o singura data, iar procesele penale s-ar putea incheia si ele intr-o singura zi.
Si la capitolul divort vor fi noutati: guvernul vrea ca judecatorii sa nu mai scoata la lumina problemele din cuplu - sa nu mai cheme martori, sa nu mai ceara probe - atata vreme cat ambii soti semneaza pentru despartire.
Din planurile guvernantilor nu lipsesc medierea intre cei care se razboiesc prin instante ca metoda alternativa, asa cum poate aparea impacarea chiar in fata judecatorului.
Proiectul a fost trimis la Parlament, iar presedintele spera sa fie adoptat in august. Va intra in vigoare la doua luni de la publicarea in monitorul oficial, adica cel mai devreme in toamna.
Potrivit proiectului de lege al Ministerului de Justitie, lansat in dezbatere publica, inca din luna aprilie a acestui an, „mica reforma” va pregati de fapt momentul intrarii in vigoare a noilor Coduri si va fi inaintat Parlamentului pentru a fi adoptat in regim de urgenta.