Reforma in justitie: procese mult mai scurte, amenzi pentru lipsa partilor


Ultimul update: Miercuri 26 Septembrie 2012 04:06
Data publicarii: Vineri 23 Iulie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Procese judecate intr-o singura zi, amenzi pentru cei care lipsesc nemotivat din sala de judecata, termene fixate de pe o zi pe alta. Asa ar putea sta lucrurile in instantele din Romania dupa ce Guvernul a aprobat "mica reforma" in justitie.

Dupa ce autoritatile s-au vazut criticate in raportul pe justitie venit de la Comisia Europeana saptamana aceasta, Guvernul pare sa se grabeasca si nu vrea sa mai astepte intrarea in vigoare a celor patru noi coduri, la sfarsitul lui 2011.

Astfel, eternele amanari din te miri ce motive vor disparea. Iar cei care vor trage de timp nejustificat vor trebui sa puna bani deoparte pentru stat. Pentru ca lipsa nejustificata a martorului, partii vatamate, partii civile, partii responsabile civilmente se sanctioneaza cu amenda de la 250 lei la 5.000 lei.

O alta noutate ii vizeaza in special pe clientii bancilor care nu si-au mai putut plati ratele pentru casele cumparate cu credit.

Nicio evacuare din locuinta nu poate fi facuta pe timpul iernii, adica de la 1 decembrie si pana la 1 martie a anului urmator - prevede Legea Micii Reforme in Justitie, decat daca creditorul face dovada ca nu are la dispozitie o locuinta ori ca debitorul are o alta locuinta.

Contestatiile facute impotriva amenzilor aplicate de politie nu vor mai fi judecate decat o singura data, iar procesele penale s-ar putea incheia si ele intr-o singura zi.

Si la capitolul divort vor fi noutati: guvernul vrea ca judecatorii sa nu mai scoata la lumina problemele din cuplu - sa nu mai cheme martori, sa nu mai ceara probe - atata vreme cat ambii soti semneaza pentru despartire.

Din planurile guvernantilor nu lipsesc medierea intre cei care se razboiesc prin instante ca metoda alternativa, asa cum poate aparea impacarea chiar in fata judecatorului.

Proiectul a fost trimis la Parlament, iar presedintele spera sa fie adoptat in august. Va intra in vigoare la doua luni de la publicarea in monitorul oficial, adica cel mai devreme in toamna.

Potrivit proiectului de lege al Ministerului de Justitie, lansat in dezbatere publica, inca din luna aprilie a acestui an, „mica reforma” va pregati de fapt momentul intrarii in vigoare a noilor Coduri si va fi inaintat Parlamentului pentru a fi adoptat in regim de urgenta.

Tags: justitie,

CE avertizeaza in raportul pe justitie: Romania nu respecta angajamentele
Traian Basescu: Voi convoca Parlamentul in sesiune de urgenta pentru 3 legi
Esti politist? Faci uz de arma sa te aperi si risti 10 ani de inchisoare!
VIDEO PROTVPLUS.RO