Un triunghi albastru intr-un patrat portocaliu. Ce reprezinta semnul care a inceput sa apara pe blocurile din Capitala
Atentie, adapost de protectie civila! Blocurile care au in subsol spatii ce pot adaposti oameni, in caz de razboi, trebuie semnalizate cu un asemenea indicator.
Desi e in vigoare de zece ani, abia acum semnul distinctiv - un triunghi albastru, intr-un patrat portocaliu - a inceput sa apara pe cladiri. In Bucuresti, au fost identificate patru mii de asemenea spatii, unde se pot adaposti peste 1 milion de oameni. Grav este ca aceste spatii au nevoie de reparatii.
Semnul indica blocurile care au in subsol adaposturi antiaeriene. Potrivit legii, acest triunghi albastru incadrat intr-un patrat portocaliu trebuie amplasat pe toate spatiile identificate de protectia civila ca fiind utile in caz de bombardament.
Desi legea e in vigoare de zece ani, abia acum asociatiile de proprietari din blocurile dotate cu asemenea adaposturi au fost notificate sa afiseze simbolul. In lipsa informatiilor oficiale, putini stiu de existenta si utilitatea buncarelor.
Odata rezolvat marcajul, apar alte probleme. Cine amenajeaza adapostul, cine il intretine si ii schimba instalatiile de aerisire vechi?
Un anumit adapost antiaerian din zona Pantelimon-Iancului are 66 mp, configuratia unui apartament cu 3 camere, iar acolo pot fi adapostiti 100 de oamen.
"Trebuie sa le si faca, stiu. Era ventilatia, mai functioneaza? Nu cred ca e vreun bloc in Capitala, vreun bloc sa se laude ca arate bine", spune administratorul, Vasile Manea.
"Potrivit legislatiei in vigoare, administratorii si utilizatorii acestor spatii sunt cei care trebuie sa isi asigure toate masurile", a spus Daniel Vasile, ISU.
Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, numai in Bucuresti sunt 2.545 de adaposturi in subsolurile blocurilor, unde pot fi protejati 250 mii de oameni. Protectia civila a mai identificat 1.500 de spatii si in parcari subterane. Sunt luate in calcul si statiile de metrou, astfel ca in total peste 1 milion de bucuresteni pot fi adapostiti in cazul unui atac aerian.