Autoritatile sunt nepasatoare. Cum arata "podul groazei" dintr-un parc bucurestean, pe care se joaca, inconstienti, copii

Ultima actualizare: 05-03-2015 06:57
Parcul Plumbuita din Bucuresti - 1

GALERIE FOTO. Intr-unul dintre cele mai cunoscute parcuri din Bucuresti, Plumbuita, situat in sectorul 2, se afla o zona abandonata de autoritati, care pune in pericol viata vizitatorilor, dar mai ales a copiilor.

Este vorba despre podul care face legatura - peste lacul secat al parcului - intre cele doua maluri, pod care acum arata ca dupa razboi.

Constructia sta sa se prabuseasca din cauza indiferentei autoritatilor locale, care nu au mai reabilitat acest pod, insa nici nu au restrictionat accesul. Astfel, desi exista pericolul ca podul sa se darame, acesta este folosit in continuare de locuitori - constructia fiind situata in apropierea Manastirii Plumbuita, in cadrul careia functioneaza si Asezamantul Vasiliada, un centru pentru ajutor social.

De asemenea, pentru ca podul este aproape o ruina, nu mai exista balustrade de protectie de-a lungul constructiei, care sa impiedice caderea in lac. Cu toate acestea, in continuare copiii traverseaza acest pod si chiar se joaca pe aceasta ruina de otel si beton.

Parcul Plumbuita din Bucuresti este situat in cartierul Colentina  din sectorul 2 si face parte din salba de lacuri a raului Colentina. Pe langa Manastirea Plumbuita (a carei constructie a fost inceputa de voievodul Petru cel Tanar, in anul 1560, si terminata de domnitorul Mihnea Turcitul, in anul 1585), in parc se mai afla un obiectiv arhitectural istoric important al Bucurestiului: Palatul Ghika Tei.

De asemenea, intr-o zona imprejmuita a parcului, pe latura dinspre soseaua Colentina, se desfasoara, periodic, un targ de animale de companie si pasari exotice.

Recent, Primaria Capitalei a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie procesul impotriva mostenitorilor care au revendicat terenul de circa 4 hectare din Parcul Plumbuita, decizia pronuntata anul trecut fiind definitiva si irevocabila. Terenul a fost revendicat de familia Barbulescu, care se judeca din 1999 pentru el cu Primaria Capitalei si Primaria sectorului 2.

Pe de alta parte, la inceputul lunii februarie, majoritatea senatorilor a votat impotriva unei propuneri de trecere a Insulei Plumbuita din administrarea Administratiei Nationale ”Apele Romane” in cea a Consiliului Local al Sectorului 2 Bucuresti. Votul negativ a fost dat de Senat in pofida raportului favorabil elaborat de Comisia pentru privatizare si cea pentru administratie, care s-a pronuntat pentru adoptarea initiativei legislative care propune trecerea insulei din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitati administrativ teritoriale.

Initiatorii - mai multi parlamentari PSD, UNPR si PP-DD - Consiliul Local al Sectorului 2 intentioneaza sa depuna mai multe proiecte pentru finantare in cadrul Programului Operational Regional al Planului Integrat de Dezvoltare Urbana a zonei Plumbuita-Steaua Rosie Petricani, unul dintre acestea vizand transformarea Insulei Plumbuita intr-un “parc cultural”. Acestia au aratat, in expunerea de motive, ca potentialul istoric al zonei Plumbuita-Steaua Rosie Petricani este dat de prezenta Manastirii Plumbuita si a Palatului Ghica Tei, “ambele monumente de referinta pentru istoria culturala a Bucurestiului”.

Semnatarii proiectului au subliniat ca, pentru a accesa fondurile europene, Consiliul Local al Sectorului 2 trebuie sa faca dovada dreptului de proprietate sau administrare asupra bunului care face obiectul investitiei propuse prin proiect. Propunerea legislativa privind transmiterea unui bun aflat in domeniul public al statului in domeniul public al unei unitati administrativ teritoriale urmeaza sa fie dezbatut de Camera Deputatilor, care este Camera decizionala.

In iunie 2009, autoritatile locale ale Sectorului 2 anuntau ca vor sa transforme Insula Plumbuita intr-un "parc cultural" prin amenajarea unor spatii de joaca, a unor zone de fitness si agrement, a unei tabere de sculptura, a unei biblioteci si a unei cafenele literare, cu fonduri europene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO