Semnele pe care toti soferii romani trebuie sa le urmareasca inainte de a cumpara anvelope de iarna
Soferii care au fost obligati de ninsoare sa-si "incalte" masinile cu anvelope de iarna, trebuie sa fie foarte atenti ce aleg.
Mai ales daca au fost tinute in depozite cu anii. Din aceasta cauza, exista riscul sa nu mai dea randament pe drumurile inghetate ori inzapezite. Cei prinsi fara anvelope de iarna pe drumurile inghetate risca si amenzi uriase.
Ce sa faceti ca sa nu fiti pacaliti atunci cand dati peste 1200 de lei pe anvelope, aflati din materialul urmator.
Aceste doua cauciucuri sunt identice, au aceeasi marime si acelasi producator. Difera un singur lucru, un lucru foarte important: anul de productie. Acesta, de pilda, este produs in 2012, pe cand celalalt este mai nou, a fost facut chiar anul acesta.
Producatorii sunt obligati de lege sa indice anul de fabricatie pe cauciuc. Cautati aceste 4 cifre. Primele doua indica saptamana, ultimele doua cifre - anul.
"Sa nu fie din 2007 sau 2008, sa nu aiba 4-5 ani de zile."
Anvelopa de iarna are mult siliciu in compozitie, care o face flexibila si ii ofera aderenta. Daca sta mai multi ani nefolosita "se intareste, nu mai are acel siliciu in compozitie si nu mai adera la carosabilul rece.", spune seful unui service auto.
Adica isi pierde din calitati. Iar diferenta se vede cu ochiul liber. Anvelopa neagra din imagini a fost produsa in 2013, cea gri este - din 2011. Ambele sunt noi.
Ca sa scape de ea, vanzatorul da anvelopa din 2011 cu 240 de lei. Practic ii aplica o reducere de 10 % fata de cea produsa in 2013.
Atentie la cauciucurile second hand pe care le cumparati, acesta desi are un profil bun si pare o achizitie perfecta, are anul de productie 2008, asta inseamna ca au trecut 5 ani, timp in care si-a pierdut elasticitatea.
Anvelopele acceptate trebuie sa aiba marcajul M si S, lucru valabil si pentru cele all season.
Una peste alta, trebuie sa stiti: sunteti obligati sa va echipati masinile cand mergeti pe drumuri acoperite de gheata, zapada sau polei. Altfel, riscati amenzi de pana la 1600 lei. In plus, in caz de accident, nu veti fi despagubiti de firma de asigurari si trebuie sa platiti daunele din buzunar.