Boc despre anul scolar: Nu ne mai putem fura caciula, elevii si profesorii au platit pentru fraude
Anul scolar precedent a fost unul al onestitatii, iar noul an scolar a adus o importanta schimbare de mentalitate deoarece "nu ne putem fura caciula la nesfarsit", a spus Emil Boc.
La bacalaureat au fost aplicate masuri ferme contra fraudelor, in urma carora elevi sau profesori au platit, crede premierul Emil Boc.
Intr-un mesaj transmis cu ocazia noului an scolar, seful Guvernului afirma ca modelul educatiei romanesti vizeaza cu adevarat calitatea, nu cantitatea, iar scoala romaneasca nu va mai fi pentru copii "doar" un furnizor de diplome, ci de programe de formare, cu profesori bine pregatiti si atent selectionati.
"Generatii intregi au crescut cu vechea vorba romaneasca: Ai carte, ai parte! Corectati-ma daca gresesc, dar personal nu cred ca exista parinte pe lumea asta care sa nu-si indemne copilul spre invatatura. Au facut-o parintii nostri cu noi, o vom face si noi la randul nostru cu copiii nostri, intrucat cartea este cea care ne apropie de valori si ne asigura un viitor. Mai multa carte inseamna totodata garantia resurselor nelimitate pentru o intreaga natiune", afirma premierul.
El sustine ca este pentru prima data cand scoala romaneasca nu mai este abordata ca proiect cu termen de finalizare de pe o zi pe alta, ci are un proiect pe termen lung care va ajuta la formarea solida a copiilor.
"Pentru asta trebuie sa fim onesti in initiativa noastra. Anul scolar precedent a fost anul onestitatii scolii romanesti. Ma bucur, in acelasi timp, ca noul an scolar a adus o importanta schimbare de mentalitate si context. Nu ne putem fura caciula la nesfarsit. Am vazut deja ca examenul de bacalaureat a devenit unul cu adevarat reprezentativ, si-a redobandit statutul de examen de maturitate. Au fost aplicate masuri ferme de evitare a fraudelor, iar cei care au incalcat regulile, elevi sau profesori, au platit. Si examenul pentru titularizarea cadrelor didactice s-a desfasurat sub acelesi auspicii", spune Boc.
El arata ca, la inceput de an scolar, peste 80% dintre profesori sunt titulari, poate cel mai mare procent de pana in prezent.