Se intorc juniorii stranierilor!

Ultima actualizare: 15-04-2012 15:43

Nu este vorba de vreun transfer bomba in Liga I, ci despre copiii romanilor intorsi din Spania si Italia.


Parintii i-au inscris in scolile de acasa, insa, profesorii au constat cu stupoare ca, pentru multi dintre elevi, romana este doar o limba straina.

In aceste conditii, nimeni nu se incumeta sa spuna cati vor termina anul scolar cu bine, fara sa indrazneasca sa spere la coronita.

Andrei s-a mutat anul trecut de la Madrid la Cluj, dupa cinci ani petrecuti in Peninsula Iberica. In Romania, a fost inscris in clasa a IV-a, chiar daca in Spania o terminase pe a V-a.

Eva are 10 ani este tot in clasa a IV-a. Fetita a studiat un an in Irlanda. Acum este obligata sa ia lectii suplimentare, ca sa-i ajunga din urma pe colegii ei.

Practic, toti acesti copii, inteligenti si buni la invatatura, au iesit din ritmul infernal impus de sistemul romanesc. Altadata, erau premianti, acum se tem ca raman corigenti daca nu studiaza de doua ori mai mult ca restul elevilor.

Profesorii incearca sa ii ajute, dar admit ca noi cerem poate mai mult decat poate sa dea copilul.

Numai la Cluj, in luna septembrie s-au intors din strainatate peste 500 de elevi. Situatia este similara la Iasi, unde 300 de copii s-au trezit ca sunt nevoiti sa trateze limba romana mult mai in serios, nu ca pe o limba straina si indepartata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO