Sculpturile unei generatii de artisti remarcabili sunt lasate sa piara in uitare. Arta, distrusa de nepasarea statului roman
Sculpturile unei generatii de artisti remarcabili sunt ingropate in uitare si pe cale de a fi degradate definitiv.
Doua foste tabere de creatie din anii '70, in urma carora au ramas monumente de arta in aer liber, au un potential turistic urias, dar nu sunt puse in valoare de nimeni. Vorbim despre mai bine de 300 de sculpturi uriase, in piatra, la Magura, judetul Buzau si Căsoaia, judetul Arad.
Printre lucrarile din tabara de la Magura, multe extrem de valoroase. Din 1970 pana in '86, in fiecare an aici veneau cate 16 sculptori care, timp de doua luni, tranformau un bloc de piatra intr-o opera de arta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Valeriu Susnea, presedintele Uniunii Artistilor Plastici Buzau: "Pentru ei inseamna consacrarea, sa fii selectionat la magura insemna sa fii recunoscut de breasla artistica."
Neculai Petrescu a fost cioplitor in piatra. Are acum 91 de ani si meseria sa era sa pregateasca uneltele pentru sculptori. Dupa care, cu planurile artistului in mana, dadea forma pietrelor: "Ii ajutam pe ei ca ei multi nu stiau sa ciopleasca, ii invatam noi si munca mare era pe cioplitori, dar ne si distam pana la urma, era o placere."
Tabara de la Magura a functionat timp de 16 ani. In tot acest timp aici au venit peste 160 de artisti, in urma carora au ramas mai bine de 250 de lucrari. Din pacate insa, la multe se ajunge destul de greu, iar unele sunt acoperite de balarii.
Aceeasi nepasare dureroasa se vede si in Parcul de la Căsoaia, la 65 de kilometri de Arad. 70 de sculpturi sunt lasate si aici in paragina. Intreaga suprafata de aproape 10 ha a fost inghitita de natura in cele 3 decenii, cate au trecut de la ultima tabara de sculptura organizata aici in 1985. Sculpturile abia se mai vad din vegetatie, iar o parte a fost distrusa total.
Considerata perla Casoaiei, lucrarea lui Gheorghe Apostu, altar dacic, abia se mai vede printre spini, e imposibil de ajuns.
Autoritatile vorbesc de cativa ani despre planuri marete, de redare a acestor sculpturi iubitorilor de frumos si de includere a lor in circuite turistice. Dar pana acum, nimeni nu a facut nimic, iar creatiile valoroase sunt lasate sa piara, in uitare.