Cât de indicat este să scoatem copiii afară în zilele geroase. Recomandările specialiștilor

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 05 Martie 2018 09:23
Categorie: CSID

Afară uitați de fularul la gură şi izolarea în casă pe vreme rea. Sunt practici care le dăunează celor mici, spun medicii. Alergologii, spre exemplu, ne încurajează să îi scoatem afară chiar şi în aceste zile friguroase.

Îmbrăcaţi corespunzător, copiii nu au de ce să se îmbolnăvească. Din contră, contactul cu aerul curat şi rece le va oferi protecţie imunitară cu bătaie lungă.

De ce copiii răcesc mai des în sezonul rece? Explicaţiile sunt multiple. În primul rând, stau predominant în interior, unde circulaţia virusurilor de la o persoană la alta e mare. În spaţiile închise, încălzirea centrală duce la uscarea excesivă a mucoaselor respiratorii. Acestea dezvolta micro-leziuni în care virusurile pot intra uşor. De aceea, recomandarea medicilor este să plimbaţi copii în aer liber, inclusiv iarna, de mai multe ori pe zi. Specialiştii sunt şi împotriva fularului. Aceasta produce condens la nivelul nasului. Şi favorizeaaa înmulțirea eventualilor germeni.

În mediu închis e mult mai periculos pentru că acolo creşte concentraţia de virusuri și mucegaiuri mai ales iarna, când aerisimm mai puţin, nu sunt curenţi de aer, se acumulează mucegaiuri care pot fi toxice şi pot să dea simptome de oboseală, astenie”, explică Brânduşa Petrutescu, medic primar alergolog.

Să stea predominant în locuinţă pentru că afară e frig. Situaţia cea mai periculoasă o găsim în cazul alergicilor şi a atopicilor. Copiii atopici au bariera hidrolipidică din piele defectă, din motive genetice. Sunt predispuşi atât la alergii cât şi la infecţii repetate.

Iar dacă cel mic e deja diagnosticat cu astm, nu îl feriţi de spaţii libere, inclusiv când e foarte frig. Vremea friguraosa nu e motiv să nu iasă în aer liber.

Aşadar, îmbrăcați-l în straturi şi ţineţi-I afară. Cât mai mult timp.

Cum se menţine în formă Iuliana Tudor.
Cum se menţine în formă Iuliana Tudor. "Perfecţiunea nu există"
Lapte
Consumul de lapte după o boală digestivă poate cauza intoleranța la lactoză
Șnițelele și cașcavalul pane, adevărate „bombe” pentru organism
Cărbunele activ, indispensabil în farmacia de acasă. Poate salva vieți
Ce găteşte Nadia de Crăciun, în SUA. Reacţia lui Bart când vede salata de vinete
Cum şi ce să bei de sărbători ca să nu te doară capul. Regulile anti-mahumreală
Aditivul extrem de comun în alimente care distruge lent creierul
paine
Ce se întâmplă dacă mestecăm mult timp o bucată de pâine. Efectul este uluitor