Fabrica de DIPLOME FALSE in Bucuresti. De ce nu reusesc autoritatile sa inchida "universitatea"-SRL
O fabrica de diplome false continua sa functioneze in Romania de aproape 15 ani, fara ca statul sa o inchida. Vorbim despre o institutie care s-a autointitulat universitate si care si-a creat un sistem paralel de invatamant.
Avem practic de-a face cu un SRL care tipareste propriile diplome si care nu tine seama de legea educatiei. Iar clientii se impart si in doua categorii. Pe unii dintre ei ii regasim in posturi importante ale statului, iar pe altii plangand prin tribunale pentru banii dati degeaba, pe studii fara acoperire.
Ecaterina Andronescu stie povestea, dar cere ajutorul politiei si al justitiei ca sa puna capat acestei afaceri ilegale.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Institutia se numeste UNIVERSITATEA INTERNATIONALA DESCHISA "TEHNOECONOMIA EUROPEANA". Este condusa de Bogdan Dumitrascu, iar firma nu s-a supus niciodata unei proceduri de acreditare din partea statului. Functioneaza dupa propriile reguli, tipareste propriile diplome si ignora legea invatamantului.
Socant este ca unii dintre absolventii acestei scoli detin posturi importante in stat. Cum este si cazul Gabrielei Oprea, care, in baza unei asa-zise diplome, a fost angajata ca economist la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri. Si culmea, are pe mana o responsabilitate imensa: gestionarea fondurilor europene nerambursabile pentru drumurile nationale.
"Sunt economist in cartea de munca de cand am absolvit aceasta facultate. Sunt o gramada de persoane care sunt angajate ca functionari publici, care sunt in politie. N-am auzit pe nimeni sa aiba probleme. Eu am facut cursuri la Institutul Bancar Roman", a declarat Gabriela Oprea, economist CNADNR.
Asadar, doamna Oprea nu vede nicio ilegalitate in actele sale de studii. Ba dimpotriva, spune ca sunt multi functionari cu astfel de diplome. In cazul dumneaei, neregulile au fost insa constatate chiar de angajator, adica de Compania de Autostrazi si Drumuri.
Si stupoare, desi CNADNR a primit raspuns oficial de la Ministerului Educatiei care arata negru pe alb ca diploma doamnei Oprea nu e legala si ca universitatea emitenta nu e recunoscuta de stat, femeia a fost totusi angajata si incadrata ca specialist cu studii superioare.
"E ilegal. E clara chestia. Daca e asa si n-are diploma, o retrogradez. Nu a tinut cont ca a venit adresa de la Ministerul Invatamantului", a spus Mircea Pop, directorul CNANDR.
Fabrica de diplome din Bucuresti nu pare sa aiba insa vreo opreliste. Continua sa recruteze tineri chiar si pe internet, prin site-urile care vand cupoane de reduceri. Cine intra, insa, in secretariatul institutiei afla ca poate urma cursuri universitare de trei ani: de drept si economie. Cursuri la zi nu sunt, asa ca singura optiune este invatamantul fara frecventa, prin corespondenta.
Fara nicio ezitare, secretara ne asigura ca institutia reprezinta o universitate in toata regula, care iti ofera diplome recunoscute de licenta. Nimic mai fals, iar dovada vine chiar de la cei care au cazut in plasa.
''Am absolvit facultatea "Tehnoeconomia Europeana" in anul 2008. Mi s-a eliberat o diploma de licenta, numai ca cei de la locul de munca nu vor sa imi considere aceasta diploma valabila deoarece aceasta Universitate nu este acreditata'', a povestit Mihai Pohoata din Constanta.
Astfel de plangeri apar des pe forumurile on-line. Exista insa si oameni care pierd in instanta lupta cu angajatorii pentru ca nu le pot fi recunoscute documentele.
Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, cunoaste cazul foarte bine. In urma cu 15 ani, cand a incercat sa opreasca activitatea firmei particulare a fost amenintata cu pistolul.
''Amenintari au fost multe, atunci a iesit un individ cu pistolul in fata mea. Atata vreme cat ea nu a avut niciodata (n.r. acreditare) este, dupa parerea mea, de competenta altor institutii: politia, Parchetul'', a spus minstrul Educatiei.
In acte, societatea nu figureaza ca universitate, ci ca SRL. In codul CAEN, domeniul principal este insa cel de "activitati in invatamantul superior".
Conducerea firmei invoca in favoarea sa o autorizare de functionare acordata printr-o sentinta civila de catre Judecatoria Sectorului 2 inca din 1991. In acea perioada instantele de judecata erau singurele care puteau acredita facultati, insa din '93 a aparut legea invatamantului, careia institutia a refuzat sa i se supuna. Tentativele autoritatilor de a inchide asa-zisa universitate au esuat de fiecare data.
Ca sa fie in regula, o universitate ar trebui sa aiba autorizatie de functionare data de Guvern, dupa ce primeste un atestat de la ARACIS. Nici vorba de asa ceva in cazul de fata. Asta nu-i impiedica insa sa faca noi inscrieri.
Ministerul Educatiei ii sfatuieste pe cei care vor da se inscrie la o facultate acreditata sa aleaga din lista publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, pe care o gasiti atasata mai jos.