Satele din Alba in care oamenii nu accepta sa traiasca din ajutor social si muncesc 20 de ore pe zi. "Suntem mai pretentiosi"
Munca este bratara de aur pentru locuitorii a doua comune din Alba. Oamenii trudesc din zori pana seara, iar cei care traiesc din ajutorul social pot fi numarati pe degete.
Daca unii lucreaza la oras, altii muncesc pamantul. Toate cele peste 3.000 de hectare de teren din zona sunt semanate si produc mii de tone de cereale. Astfel, comunitatile de acolo au ajuns printre cele mai bogate din judet.
Domnul Ioan, din Daia Romana, nu a fost niciodata angajat. Inca din tinerete a invatat sa lucreze pamantul si traieste acum din agricultura.
Ioan Gherghina, fermier: "Productia o vindem, intr-adevar, ne-am cumparat in fiecare an utilaje mai moderne ca sa facem lucrarile cat mai bine, ne platim datoriile pe care le avem la furnizorii de seminte."
In timp ce unii localnici cultiva cereale, altii au ferme de animale.
"Se traieste mai bine la tara. Ziua la noi incepe vara la ora 5 si se termina la ora 12, noi dormim noaptea cum dorm altii la oras de amiaza" - explica un localnic.
In Ciugud, in schimb, oamenii s-au indreptat spre munca la oras. Nici ei nu sunt invatati sa stea degeaba.
"Lucrez la o firma in Alba Iulia si dupa orele de serviciu, acasa, muncim in gospodarie, ne lucram gradina. La noi toti oamenii muncesc" - explica un satean.
"Fac curat asa batrana cum sunt, dar nu ma las. Aici nu sunt oameni puturosi", spune o femeie.
Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud: "Nivelul de trai in comuna Ciugud este unul destul de ridicat, pentru ca in general oamenii sunt mai pretentiosi si nu isi permit sa traiasca din ajutor social."
Cele doua comune invecinate sunt legate printr-un drum agricol asfaltat care strabate campul si faciliteaza accesul satenilor la parcelele de pamant.