Romanii nu renunte la toaleta din fundul curtii, desi i-ar costa 5 lei/luna. Vidanja e 200 lei/an

30-09-2012 18:57


Toaleta din fundul curtii va ramane inca multa vreme o imagine emblematica pentru gospodariile din mediul rural. In Gorj, de pilda, desi primaria unei comune a construit pe bani europeni o retea de canalizare, numai doi cetateni s-au racordat la ea.

Restul n-au bani si nu vad rostul unei asemenea cheltuieli, de vreme ce s-a inventat privata din strabuni.

In comuna Stanesti din Gorj, cu patru sate si 300 de familii, primarul a accesat fonduri nerambursabile si a tras canalizare, pana la poarta fiecaruia. A incheiat proiectul in aceasta vara, cu doua statii de epurare care functioneaza perfect. Dar, n-are clienti, desi nu cere decat o taxa de 5 lei pe luna.

Pentru multi insa, canalizarea inseamna mai degraba apa pentru gradina decat pentru uzul propriu. Au vazut toalete moderne numai la copiii lor care stau la oras.

Asa ca la primaria din Stanesti doar primarul contempla binefacerile civilizatiei. De voie, de nevoie, timid, si viceprimarul a vrut sa dea un exemplu satenilor. In rest, toti privesc linistiti cerul, de la privata din fundul curtii.

Banii pentru construirea unei bai se amortizeaza, in timp ce vidanja, care trebuie chemata cel putin o data pe an, costa 200 de lei.

Dupa datele de la ultimul recensamant, la nivelul intregii tari doar trei familii din cinci au baie in locuinta. Si aproape jumatate din populatia tarii foloseste toaleta din fundul curtii.

VIDEO PROTVPLUS.RO