Saraca tara bogata. Romania ar putea hrani 80 de milioane de oameni
Intr-o lume care numara un miliard de infometati, Romania ar putea hrani lejer 80 de milioane de oameni. Pentru asta ar trebui sa lucram eficient pamantul.
Insa in loc sa castigam, noi pierdem cam doua miliarde de euro in fiecare an pentru ca suntem lenesi. Oficialii din Ministerul Agriculturi spun ca isi asuma parloagele, dar nu se grabesc sa ii amendeze pe cei care irosesc o treime din pamantul arabil al tarii.
Lumea se imparte in trei categorii: cei care produc mancarea, cei care nu au pamant fertil, dar au bani sa o cumpere si cei care n-au nici bani si nici resurse sa o produca. Norocul face ca noi sa fim inca in prima categorie, cu un potential care ne ajuta sa hranim de patru ori populatia Romaniei.
Iata cat am putea castiga daca am lucra corect pamantul
Sa presupunem ca am cultiva cele 2,5 milioane de hectare de parloage doar cu grau si fiecare agricultor ar scoate in medie trei tone de cereale la hectar. La un pret mediu de 250 de euro tona, incasarile ar fi considerabile 1 miliard 875 de milioane de euro. Asta ar insemna un profit de aproape 200 de milioane de euro.
Sau am putea cultiva porumb, mai ales ca producatorii din toata lumea nu reusesc sa acopere consumul. La o productie medie de 6 tone la hectar si un pret de 200 de euro tona, ne-am pricopsi cu 3 miliarde de euro. Din care profitul ar fi de 300 de milioane.
Iar exemplele pot continua. Cultivatorii de rosii, care aduna in medie 30 de tone de tomate la hectar, ar putea si ei sa incaseze peste un miliard de euro. Si aici profitul ar depasi 100 de milioane de euro. In timp ce noi nu lucram pamantul, altii vor sa ni-l cumpere.
"Pana si tarile din Emiratele Arabe Unite vor sa cumpere terenuri in Romania, numai noi nu suntem constienti ca ei vor sa-si rezolve problema sigurantei alimentare", spune Ioan Zamfir, presedinte Liga Agricultorilor si Producatorilor.
Pana dubleaza producatorii recoltele, Ministerul ar trebui sa rezolve parloagele. Cu atat mai mult cu cat situatia pare scapata de sub control. In timp ce Austria, spre exemplu, se confrunta doar cu 6 specii de buruieni, noi am ajuns sa ne luptam cu peste 1000. Probleme mari avem si cu soarecii.
Asadar cu ce incepem? Inaintai de toate, sefii de la Agricultura ar trebui sa dea drumul la legea care prevede amenzi pentru cei care nu lucreaza pamantul. Apoi, sa gasim solutii sa cultivam corect suprafetele nelucrate. Datele arata ca doar 3 milioane de hectare, din cele 9 cate avem, sunt cultivate ca la carte.