Din martie, am putea gasi in hipermarketuri rafturi cu produse romanesti

Ultima actualizare: 12-04-2012 10:19

Cum romanul a renuntat la obiceiul de a cumpara mancare pentru un batalion ca sa aiba apoi ce sa arunce, sefii de hipermarketuri au o noua strategie. Din martie vor sa aseze pe rafturi cat mai multe produse autohtone.

Teoretic, noi iesim in avantaj, deoarece alimentele, legumele si fructele ar trebui sa fie mai ieftine si mai sanatoase. Pana una alta, au loc diverse intalniri intre comercianti si agricultori.

Retailerii au decis sa ii caute ei pe producatori. Primele judete in care au mers sunt Bihor si Timis. Acolo le-au promis agricultorilor ca vor organiza centre de colectare chiar langa magazine. De asemenea, vor face degustari si ii vor ajuta pe producatori sa obtina mai usor credite de la banci. Nu in ultimul rand, ii vor instrui cum sa respecte standardele cerute de piata.

In schimb, fermierii trebuie sa furnizeze la timp marfa. Altfel, toata promovarea din pliante se dovedeste inutila.

Pentru vizibilitate, marfurile noastre vor fi semnalizate la raft cu steagul Romaniei. La prima vedere, gospodarii sunt incantati, iar comerciantii se arata cooperanti.

Primele produse romanesti pot aparea pe piata la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie. Vorbim despre rosii, castraveti,morcovi si salata. Vin apoi in mai si iunie merele, capsunile, ciresele si visinele.

Analistii cred ca succesul depinde in primul rand de agricultori, daca vor sa se miste nemteste. Si parlamentarii pregatesc o lege care sa ii oblige pe retaileri sa vanda produse autohtone.

In ultimii ani, romanii au livrat in magazine in special varza, morcovii sau rosii. Fructe mai rar si din cauza faptului ca ale noastre nu corespund standardelor europene. Adica nu sunt toate frumoase de pica.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO