Salvați Copiii dotează și în acest an secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Pitești

Salvați Copiii, spital, copii, ajutor

Nașterea într-o maternitate dotată cu aparatură vitală îngrijirii prompte și adecvate a prematurilor este o garanție pentru viață.

Tocmai de aceea, Salvați Copiii România dotează, pentru a cincea oară, secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Pitești, unde mortalitatea infantilă a scăzut până la 7,5 la mia de copii născuți vii în 2016, față de 9,4 la mie, cât era în anul 2013, anul în care au donat maternității de aici primul incubator.

De acum, medicii vor avea la dispoziție o masă radiantă super performantă, cu modul de resuscitare, în valoare de 16.167 de euro. În total, în perioada 2013 – 2017, Salvați Copiii România a făcut unității spitalicești donații de 73.500 de euro.

În 2017, în maternitatea Spitalului Județean de Urgență Pitești au avut loc 2.043 de nașteri, dintre care 183 au fost nașteri premature. În secția de terapie intensivă au fost tratați 384 de nou-născuti.

Dotarea adecvată, pentru ca actul medical să fie cât mai acurat și să salveze viețile copiilor născuți înainte de termen, este crucială, întrucât vorbim despre o maternitate de nivel II, care deservește tot județul Argeș.

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Investiția pe care o facem în această maternitate, al cărei rol este vital pentru întreg județul Argeș, este, de fapt, o investiție direct în viața copiilor născuți înainte de termen, care vin pe lume cu vulnerabilități și care au nevoie de aparatură medicală pentru a se dezvolta și a recupera decalajele. Spun că e o investiție directă, pentru că an de an, cu fiecare dotare pe care Salvați Copiii o face, rata mortalității infantile a scăzut. Investiția în maternități salvează vieți, e atât de simplu”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Numai în 2017, Salvați Copiii România a investit peste 813.000 de euro în dotarea a 40 de maternități și secții de nou-născuți din: București, Brașov, Reșița, Caransebeș, Târgu-Neamț, Bicaz, Roman, Târgu-Mureș, Gura Humorului, Rădăuți, Buftea, Buzău, Iași, Satu-Mare, Tulcea, Bârlad, Botoșani, Caracal, Sibiu, Deva, Călărași, Oradea, Mangalia, Râmnicu-Vâlcea, Pitești, Craiova, Timișoara, Bacău, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Baia-Mare, Târgoviște, Alba-Iulia.

În total, în perioada 2012-2017, Salvați Copiii România a dotat 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393, în valoare de 3.120.000 euro.

Dr. Mihaela Vintilă, șeful Secției de Neonatologie, a explicat de ce este atât de importantă aparatura medicală: ”Noi, medicii, suntem mereu o echipă, împreună cu mama și cu prematurul care, oricât de fragil vine pe lume, are o forță miraculoasă de a se recupera și de a învinge orice obstacol. Nu putem, însă, să facem minuni, cu mâinile goale. Este vital ca orice maternitate sa aibă la dispoziție aparatură medicală esențială actului medical”.

În România, contează unde te naști, ca să poți trăi: doar 23 de unități sunt de nivel III și pot prelua cazurile severe.
Nașterea rămâne, în țara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supraviețui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, în timp ce în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. (Raport WHO Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern.

Deși mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unități de nivel III de terapie intensivă nou-născuți, dintre care nouă în București. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/.

Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Amnesty International: Ordinea mondială, în pragul distrugerii; marile puteri, cele mai vinovate. Mențiune ciudată la România
Amnesty International: Ordinea mondială, în pragul distrugerii; marile puteri, cele mai vinovate. Mențiune ciudată la România

Israelul, SUA, Rusia și China au cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, arată Amnesty International în ultimul său raport, potrivit căruia actuala ordine mondială este în pragul distrugerii. În dreptul României apare însă o mențiune ciudată.  

Decizie a Parlamentului European. Numeroase ambalaje de plastic vor dispărea și vor apărea noi reguli de fabricare
Decizie a Parlamentului European. Numeroase ambalaje de plastic vor dispărea și vor apărea noi reguli de fabricare

Putem să spunem adio ambalajelor inutile și pungilor subțiri. Mai mult decât atât, cei din industria ospitalității trebuie să ne dea ocazia să luăm acasă, în propriul recipient, ce nu terminăm de mâncat la restaurant.  

Mielul este mult mai scump decât anul trecut. Prețurile diferă semnificativ de la un județ la altul: unde e cel mai ieftin
Mielul este mult mai scump decât anul trecut. Prețurile diferă semnificativ de la un județ la altul: unde e cel mai ieftin

A început numărătoarea inversă pentru Paște şi este timpul să ne facem socoteli. Mielul, de pildă, este mai scump ca anul trecut, dar nu toţi vom plăti la fel.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.