Salvați Copiii dotează și în acest an secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Pitești

Salvați Copiii, spital, copii, ajutor

Nașterea într-o maternitate dotată cu aparatură vitală îngrijirii prompte și adecvate a prematurilor este o garanție pentru viață.

Tocmai de aceea, Salvați Copiii România dotează, pentru a cincea oară, secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Pitești, unde mortalitatea infantilă a scăzut până la 7,5 la mia de copii născuți vii în 2016, față de 9,4 la mie, cât era în anul 2013, anul în care au donat maternității de aici primul incubator.

De acum, medicii vor avea la dispoziție o masă radiantă super performantă, cu modul de resuscitare, în valoare de 16.167 de euro. În total, în perioada 2013 – 2017, Salvați Copiii România a făcut unității spitalicești donații de 73.500 de euro.

În 2017, în maternitatea Spitalului Județean de Urgență Pitești au avut loc 2.043 de nașteri, dintre care 183 au fost nașteri premature. În secția de terapie intensivă au fost tratați 384 de nou-născuti.

Dotarea adecvată, pentru ca actul medical să fie cât mai acurat și să salveze viețile copiilor născuți înainte de termen, este crucială, întrucât vorbim despre o maternitate de nivel II, care deservește tot județul Argeș.

Citește și
De ce Bela Karoly a căzut în dizgrația regimului comunist. Oficialii români au fost îngroziţi de ce a făcut la Moscova

Investiția pe care o facem în această maternitate, al cărei rol este vital pentru întreg județul Argeș, este, de fapt, o investiție direct în viața copiilor născuți înainte de termen, care vin pe lume cu vulnerabilități și care au nevoie de aparatură medicală pentru a se dezvolta și a recupera decalajele. Spun că e o investiție directă, pentru că an de an, cu fiecare dotare pe care Salvați Copiii o face, rata mortalității infantile a scăzut. Investiția în maternități salvează vieți, e atât de simplu”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Numai în 2017, Salvați Copiii România a investit peste 813.000 de euro în dotarea a 40 de maternități și secții de nou-născuți din: București, Brașov, Reșița, Caransebeș, Târgu-Neamț, Bicaz, Roman, Târgu-Mureș, Gura Humorului, Rădăuți, Buftea, Buzău, Iași, Satu-Mare, Tulcea, Bârlad, Botoșani, Caracal, Sibiu, Deva, Călărași, Oradea, Mangalia, Râmnicu-Vâlcea, Pitești, Craiova, Timișoara, Bacău, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Baia-Mare, Târgoviște, Alba-Iulia.

În total, în perioada 2012-2017, Salvați Copiii România a dotat 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393, în valoare de 3.120.000 euro.

Dr. Mihaela Vintilă, șeful Secției de Neonatologie, a explicat de ce este atât de importantă aparatura medicală: ”Noi, medicii, suntem mereu o echipă, împreună cu mama și cu prematurul care, oricât de fragil vine pe lume, are o forță miraculoasă de a se recupera și de a învinge orice obstacol. Nu putem, însă, să facem minuni, cu mâinile goale. Este vital ca orice maternitate sa aibă la dispoziție aparatură medicală esențială actului medical”.

În România, contează unde te naști, ca să poți trăi: doar 23 de unități sunt de nivel III și pot prelua cazurile severe.
Nașterea rămâne, în țara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supraviețui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, în timp ce în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. (Raport WHO Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern.

Deși mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unități de nivel III de terapie intensivă nou-născuți, dintre care nouă în București. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/.

Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Articol recomandat de sport.ro
Sârbii, nemiloși cu fotbaliștii din Kosovo după ce au văzut cum au lăsat vestiarul de pe Arena Națională
Sârbii, nemiloși cu fotbaliștii din Kosovo după ce au văzut cum au lăsat vestiarul de pe Arena Națională
Citește și...
Proteste la Fabrica de Arme din Cugir. Angajații sunt nemulțumiți că nu au de lucru și cer demisia ministrului Economiei
Proteste la Fabrica de Arme din Cugir. Angajații sunt nemulțumiți că nu au de lucru și cer demisia ministrului Economiei

Aproape 200 de salariaţi ai Fabricii de Arme din Cugir, judeţul Alba, au participat, joi, la un protest, reclamând lipsa contractelor care să le asigure activitatea în fabrică.

Un centru de recuperare pentru persoanele cu dizabilități neuro-motorii s-a deschis în Oradea. A fost construit din donații
Un centru de recuperare pentru persoanele cu dizabilități neuro-motorii s-a deschis în Oradea. A fost construit din donații

Persoanele cu dizabilități neuro-motorii primesc o nouă șansă în Oradea. Acolo, s-a deschis un centru de recuperare, construit exclusiv din donații. Pacienții au parte de tratamente moderne, care sunt suportate de o fundație.

Preotul Dan Damaschin a lansat o nouă campanie menită să le aducă bucurie copiilor sărmani din Iași
Preotul Dan Damaschin a lansat o nouă campanie menită să le aducă bucurie copiilor sărmani din Iași

O amplă campanie menită să le aducă bucurie copiilor sărmani este în plină desfășurare la Iași.

Recomandări
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței

Explozii au zguduit duminică dimineaţă mai multe oraşe ucrainene, inclusiv Kievul, iar Polonia, ţară vecină membră NATO, şi-a mobilizat avioanele după ce Rusia a lansat un atac cu rachete asupra Ucrainei.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu noul șef al NATO și cu liderii europeni, la Bruxelles. Cine va mai face parte din delegație
Marcel Ciolacu, întâlnire cu noul șef al NATO și cu liderii europeni, la Bruxelles. Cine va mai face parte din delegație

Premierul Marcel Ciolacu se va afla luni la Bruxelles, într-o vizită de lucru în cadrul căreia va avea întâlniri cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, cu preşedintele ales aș Consiliului European şi cu cel al Parlamentului European.

Când va lua UEFA decizia finală în privința meciului România - Kosovo. Anunțul venit de la Nyon
Când va lua UEFA decizia finală în privința meciului România - Kosovo. Anunțul venit de la Nyon

Consultant tehnic al UEFA, Ionuţ Lupescu, a afirmat, duminică dimineaţă, că forul continental va rezolva cazul România - Kosovo până la finalul anului.