Salina Praid „cel mai probabil” se va prăbuși. „O să moară zona”. Au fost chemați experți din străinătate
La Praid, craterele salinei se măresc de la o oră la alta, iar ministrul Economiei ia în calcul scenariul surpării treptate a planșeului minei.
Sunt așteptați și experții din Germania, Ungaria și Spania care, cu ajutorul unor echipamente avansate, vor analiza situația. Vor monitoriza parametrii apei din subteran și vor vedea cât de grav este afectată structura de rezistență a salinei.
De la primele ore ale dimineții, autoritățile au ținut o ședință operativă, apoi au mers pe șantier. În zona afectată, cresc dimensiunile craterelor formate zilele trecute, iar scenariul unei prăbușiri treptate se conturează tot mai clar.
Bogdan Ivan, ministrul Economiei: ”În partea din dreapta mea se lucrează la foc automat la crearea zonei de captare a apei râului Corund prin țevi, pentru a opri infiltrarea apei în vechea mină. Scenariul cel mai probabil că se ajunge în cazul minei vechi la surparea planșeului în formă foarte lentă, vorbim de săptămâni sau luni".
Reporter: Dimensiunea craterului a crescut?
Nedelcea Flavius, secretar de stat în Ministerul Economie: ”Da, dimensiunea, și acest lucru ne ajută, decât să fie o cădere bruscă totală”.
În paralel cu lucrările continuă și ancheta Corpului de Control al premierului.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Se lucrează la acest bypass, pentru a ne asigura că apa nu se va mai infiltra în salină, în același timp, urmează să fie executate lucrări de impermiabilizare. Eu cred că ceea ce s-a întmplat la Praid este din cauza oameilor, nu din cauza castorilor, nu din cauza altor animale”.
Apa din unele localități mureșene nu mai este potabilă din cauza salinității
În zona afectată a început și cartografierea. Abia după ce vor obține primele date concrete, specialiștii români și străini vor folosi dronele subacvatice.
Dan Dobrea, director general SALROM: ”Este vorba de două programe care cartografiază atât la suprafață, cât și în adâncime zona, în jur de între 7 și 12 zile vom avea primele rezultate. În momentul în care vom avea aceste rezultate vom ști care este nivelul și gradul de stabilitate în subteran și locurile prin care putem lansa dronele subacvatice".
Oamenii din zonă sunt tot mai pesimiști. Mulți și-au investit toate economiile în pensiuni ori mici afaceri de familie.
Ambrus Attila, proprietar pensiune: ”Fără salină nu o să avem turiști, rezervările sunt anulate 100 la sută, o să moară zona”.
Comerciant: ”Nici nu am avut timp să gândim, prea brusc a venit. Nu știm mâine ce facem”.
Pe de altă parte, în localitățile din județul Mureș unde apa din rețeaua publică nu mai este potabilă din cauza salinității se fac eforturi pentru ca problemele să nu se agraveze.
Administrația Bazinală de Apă Mureș efectuează evacuări controlate din lacul Bezid, pentru a reduce nivelul concentrației de sare din râul Târnava Mică.