Sala de conferinte si cantina pentru pomeni, chiar in cimitirul Manastirii Cernica. Ce spun clientii ca platesc de fapt
Cantinele pentru parastase din cimitire si de pe langa biserici sunt verificate acum in amanunt de autoritatile statului.
Inspectorii vor sa vada, cate dintre salile de mese in care se tin pomeni contra cost functioneaza cu avize legale. Nu de alta, dar la mijloc este o afacere ca oricare alta, in care angajati ai parohiilor gatesc pentru zeci de persoane. Deja, cei amendati marti au trecut miercuri printr-un nou control.
La Manastirea Cernica din Ilfov au aparut recent, chiar in cimitir, o sala de conferinte si o cantina pentru pomeni si parastase. La primele intrebari ale inspectorilor de la Directia de Sanatate Publica, reprezentantii lacasului de cult au raspuns ca familiile indoliate vin aici cu mancarea de acasa. Angajatii sugereaza cu totul altceva.
- Unde e si cantina acolo se face si bucataria si tot acolo au facut
-Dar e de incredere adica se gateste in siguranta?
- Da.
- E bucatarie curata?
- 24 si cu inca un rand 48 si inca 6 aici.
- E inca un spatiu mai mare aici.
Clientii, multumiti de pretul mai mic decat la restaurant, confirma ca au dat bani atat pentru chiria spatiului, cit si pentru servicii de alimentatie publica.
-Si au gatit?
-Si au gatit ei. Peste, ciorba, friptura, de toate. Si eu m-am dus cu o jumate de vin.
Asa stau lucrurile la Cernica. Cantina, ridicata la doi pasi de morminte, gateste pentru cei care vor sa-si cinsteasca mortii.
O activitate pentru care reprezentantii cimitirului Andronache, din Bucuresti, au fost amendati cu 20.000 de lei in lipsa avizelor sanitare. Dupa ministerul sanatatii, in acest caz s-a sesizat si directia sanitar-veterinara.
''Se pare ca informatiile se confirma dar asteptam nota finala a inspectorilor din teren. Joi vom analiza situatia si in functie de constatari vom lua masurile de rigoare. Ma gandesc la ANAF la politie serviciul antifrauda registrul comertului si ministerul muncii prin inspect teritorial de munca", spune dr. Ovidiu Zvoristeanu, director executiv DSVSA Bucuresti.
"- 12 lei de persoana. Facem un meniu cu vasele alea care sunt, cu coliva cu tot si marfa din magazin o cumparati voi. Si noi gatim servim uite asa. Noi facem pachetele si daca omul e multumit si vrea sa ne mai da si noua ceva ...ca avem salariile de bugetari..."
Clarificarea unor astfel de activitati e cu atat mai importanta, cu cat afacerea cantinelor bisericesti a luat avant in intreaga tara. La Biserica Sfantu Dumitru din sectorul 2 ca de altfel si la Biserica Iancu Nou Balaneanu din acelasi sector exista sali de mese in constructie.
Pana la aceasta ora, biroul de presa al Patriarhiei Romane nu a transmis o reactie oficiala, privind neregulile constatate in cantinele bisericesti.