"Să fim în rând cu lumea", sport periculos în România. Rezultatul îngrijorător al unui studiu
Presiunea socială sau, pe românește, acel "să fim în rând cu lumea", a devenit un sport periculos şi stresant pentru părinţii români.
Atât de tare încât am întrecut 23 de state care au participat la un studiu european de amploare şi am ajuns pe locul întâi. Cei mici, se uita cu atenţie la ce au colegii de şcoală sau prietenii şi fac presiuni asupra familiei, care într-un final cedează. Cel mai adesea, le cumpăra telefoane scumpe, haine de firmă sau calculatoare.
”Părinții cedează. Dar şi noi, bunicii. Pun ei jumătate, noi jumate şi luăm un telefon bun”, spune un bunic.
Miloşi, înţelegători ori sensibili, mulţi părinţi români au un numitor comun: nu pot spune nu când vine vorba de dorinţele copilului. Mai ales că toţi au un argument cât se poate de serios: presiunea socială la care sunt supuşi. Ce înseamnă asta?
Gelu Duminică, sociolog: ”A fi în rând cu lumea, asta înseamnă. Ceilalţi stabilesc un etalon, iar tu trebuie să te ridici pentru că altfel rişti să fii exclus. Am şi eu mulţi prieteni ai căror copii au fost excluşi la şcoala pentru că nu aveau tabletă.
Contează foarte mult la noi gura lumii. Când nu ai valori, contează valorile celorlalţi, noi suntem mai tentaţi de a poza în ceea ce nu suntem."
Aşa că părinţii cedează şi cumpăra lucruri care uneori îi pun în situaţia de a se împrumuta, pentru că sunt prea scumpe:
4 din 10 părinţi români au mărturisit că au simţit o presiune socială uriaşă care i-a determinat să-i cumpere copilului diverse lucruri. Suntem pe primul loc din cele 24 de ţări europene care au participat la studiu. Cei mai mulţi părinţi au achiziţionat telefoane mobile pentru cei mici, apoi haine de firma, calculatoare şi pantofi.
În Austria, de exemplu, procentul celor care resimt presiunea socială se ridică la doar 29%, în Danemarca la 23% şi în Franţa la 26%. La noi este de 46 de procente.
Antidotul ar fi, spun specialiştii, o mai bună educaţie financiară a celor mari, dar şi a celor mici.