Romii din Somcuta Mare invata engleza de la un norvegian filantrop. Cum a ajuns acesta sa faca acte caritabile in Romania
Un norvegian cu suflet mare, care a mostenit o suma impresionanta dupa moartea mamei sale, a decis sa doneze o parte din bani intr-o comunitate saraca din lume.
Si a ales Romania, mai exact localitatea Somcuta Mare, din judetul Maramures.
Impreuna cu un amic, filantropul a construit comunitatii de romi o casa eco, din pamant si paie, si s-a ocupat de reteaua de apa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Apoi i-a invatat pe cetateni limba romana si engleza, croitorie, dar si cum sa repare un calculator. Si le-a cumparat si biciclete, ca sa aiba toti cu ce sa se deplaseze.
Norvegianul a sosit in Romania in urma cu 3 ani, impreuna cu un prieten. Mai intai, cei doi au pus bazele unei asociatii non-profit.
"Sponsor principal este domnul Bro, care nu e un om bogat, insa averea primita dupa moartea mamei sale, a hotarat ca acei bani sa ii investeasca in copiii de romi, in Somcuta Mare. Educatia este baza", spune Elvis Romano.
Norvegienii au construit apoi o casa din baloti de paie, lut, nisip si balegar.
"Cand au vazut romii din comunitate casa au inceput sa rada, dar o avem de 3 ani", mai spune Romano.
22 de copii invata acum in casuta limba romana si engleza. Calculatoarele le-au primit tot de la norvegieni. Cei mari participa si la cursuri de croitorie sau IT.
Comunitatea a primit si 70 de biciclete, care au fost impartite celor care muncesc. Cei doi binefacatori ajung de cateva ori pe an in Romania, insa lunar trimit bani in tara. In aceasta primavara urmeaza sa se intoarca, pentru a-i ajuta pe oameni sa-si amenajeze cateva sere si sa le rezolve problemele cu canalizarea.