Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă

14-12-2018 08:34


Un pompier din Botoşani a alergat 250 de kilometri la Polul Sud, pentru o cauză nobilă, în condiţii extreme, la minus 60 de grade Celsius.

Este vorba despre un militar care a mai participat la ultramaratoane. Şi, de această dată, a obţinut locul doi în clasamentul general, la o diferenţă de doar patru kilometri de câştigător.

Bărbatul a dedicat cursa "geroasă" de şase zile copiilor cu autism din oraşul său, pe care vrea să îi ajute.

Iulian Rotariu a fost întâmpinat ca un adevărat campion la întoarcerea în ţară. Cu zâmbetul pe buze, povesteşte cât de dificil a fost traseul de 250 de kilometri de la Polul Sud.

"Ajungând acolo unde zăpada era până la brâu, era nevoie să conduc cursa încă din primele runde şi dura o jumătate de oră până se bătătorea zăpada... Pur şi simplu înotai în zăpadă", spune Iulian.

Cu toate că nu este sportiv de performanţă, a făcut față ultramaratonului din ţinutul geros al Antarcticii. La start s-au aliniat 51 de concurenţi din toată lumea. La categoria lui, Iulian a fost cel mai bun dintre toţi. Însă în clasamentul general s-a aflat pe al doilea loc.

"Am avut un echipament cu mult peste medie faţă de celelalte competiţii. Nu a fost ceva care m-a deranjat. Rucsacul a avut 10 kg", povestește Iulian Rotaru.

Pe tot parcursul cursei, pompierul de 42 de ani s-a gândit la familie şi la copiii cu autism din Botoşani pe care vrea să îi ajute.

"Tot timpul m-am gândit că dacă îmi este îngăduit eu îmi termin cursa, dar copiii pentru care alerg nu îşi terminca niciodată competiţia şi mi-a dat putere oricât de greu era să merg mai departe", spune Iulian.

Dan Șlincu, prefect Botoșani: "Pe lângă meritele sportive, este un om de o calitate umană ridicată, este membru într-o asociaţie pentru copiii cu autism."

Radu Cristian, IGSU: "Pentru noi reprezintă o dovadă de tărie, tărie de caracter, de admiraţie pentru ceea ce face Iulian."

Iulian are în palmares alte patru ultramaratoane şi a început să alerge în ziua în care băieţelul lui a fost supus unei intervenţii chirurgicale, pe când avea doar trei ani.

"Nouă ore cât a durat operaţia eu am alergat în jurul spitalului de la Tg. Mureş. Dacă voi fi sănătos, voi ajunge acasă şi voi mânca mămăliga cu brânză. Sper să mi se dea posibilitatea să alerg în Antarctica, în deşert, însumând 520 de kilometri", spune Iulian. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO