Romanii vor avea de unde sa aleaga de Paste: miei vor fi numerosi, iar preturile, cel putin teoretic, mai mici
De Paste, mieii romanesti vor fi multi si pe alese. Pe de o parte, unele din tarile arabe, in care exportam masiv, n-au mai fost dispuse sa cumpere de la noi din cauza bolii limbii albastre.
Un alt motiv ar fi ca in ianuarie si februarie oile au fatat mai cu spor, ca in alti ani. In ograda unui crescator din judetul Sibiu o turcana a fatat nu mai putin de 5 mieluti. Lucru rar chiar si pentru cei care traiesc din oierit.
Traian Solomon, crescator de oi: "Am 60 de ani azi-maine, de 30 de ani sunt la oi, dar nu am avut asa ceva, nu am vazut!"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Maria Solomon: 'M-a chemat sotul: hai si-ti vezi averea. Ca ti-a fatat trei miei. Pana am ajuns a fost fatat al patrulea! Stand acolo a mai fatat unul, cinci. Tragem nadejde ca va fi semn bun pe anul 2015".
Deja la usa familiei Solomon este pelerinaj.
Specialistii sunt de parere ca nutretul de calitate si iarna relativ usoara au facut ca, anul acesta, in multe gospodarii oile sa fete cate doi miei si nu doar unul, asa cum se intampla in mod normal.
Chiar si asa, crescatorii au o mare problema: boala limbii albastre, care a ajuns in tara noastra anul trecut, a facut ca
unele state arabe care importau miei din Romania sa isi diminueze cererea.
Asta desi, spun specialistii, epidemia a trecut, toate focarele au fost eradicate, iar animalele nu mai prezinta niciun pericol. Asa ca, pentru cumparatorii autohtoni, vestile sunt bune.
Ioan Pentea, purtatorul de cuvant al DSV Sibiu: "Vor fi suficienti miei de Pasti fiindca au fost fatari si in luna ianuarie, unii si-au organizat in asa fel campania de monta incat au avut miei si in decembrie."
Ceea ce, teoretic, inseamna preturi mai mici pentru ca oferta pe piata va fi variata.
Crescatorii spun ca, probabil, preturile maxime vor fi cele de anul trecut, adica in jur de 25 de lei pe kilogram. Cei mai multi dintre miei, nascuti in ianuarie si inceputul lui febraurie, cunoscuti si sub numele de "miei de lapte intarziati" vor avea in jur de 10-15 kilograme. Carnea lor este frageda cu un continut nutritiv ridicat.