Romanii trec pe medicamente ieftine. Cele scumpe sunt...si mai scumpe

08-07-2010 00:00


Vor, nu vor - trec pe medicamentele cele mai ieftine, singurele pe care si le permit. Intr-o astfel de situatie sunt tot mai multi dintre bolnavii din Romania, de cand pretul doctoriilor compensate s-a modificat.

Cele care costau putin costa si mai putin, iar cele care erau mai scumpe sunt si mai si. Asa ca oamenii se duc cu vechile retete la medici si ii roaga sa le schimbe cu varianta mai putin costisitoare.

De o saptamana, de cand a intrat in vigoare schema cea noua de calcul pentru doctoriile compensate, tot mai multi pacienti se intorc la medicii de familie si le cer retete mai accesibile.

Un vechi medicament pentru scaderea colesterolului costa acum 110 lei, iar un altul, mai ieftin, este doar 13 lei.

I-a cerut specialistului sa-i inlocuiasca vechiul medicament pentru scaderea colesterolului care acum costa 110 de lei, cu unul mai ieftin pe care sa dea in jur de 13 lei.

Si exemple mai sunt. Un bolnav care are o reteta pentru dislipidemie si spondiloza, cu doua medicamente compensate 50%, trebuie sa plateasca in farmacie, daca isi pastreaza vechiul tratament, 126 de lei. Cu 76 de lei mai mult decat achita inainte de 1 iulie. Daca insa cere reconfigurarea terapiei, atunci da pe aceeasi reteta, dar cu un medicament mai ieftin, 62 de lei.

Cei care nu apuca sa le ceara doctorilor pilule mai ieftine sufera un soc la farmacie.

Adica fix ce si-au dorit autoritatile. Oamenii sa se trateze cu doctorii ieftine, despre care specialistii spun ca au aceleasi efecte ca si cele de ultima generatie. Multi pacienti nu si le mai permit insa nici pe cele cu bani putini.

VIDEO PROTVPLUS.RO