Culmea ironiei. Jaful de la achizitii publice e platit tot cu bani publici
In institutiile statului este foarte usor sa gasesti o portita ca sa pacalesti legea achizitiilor publice. Asa ca, indiferent daca vorbim despre cheltuieli pentru curatenie, flori, medicamente sau deratizare, toate pot fi umflate.
De pilda, in Bucuresti, primarul general recunoaste ca a aflat despre ce fac sefii institutiilor subordonate din presa.
Ce au in comun spatiile verzi cu electricitatea sau reabilitarea unor locuinte sociale? Daca te uiti prin scriptele Administratiei de lacuri, parcuri si agrement Bucuresti, toate costa aproape la fel. 77 de contracte incheiate in ultimul an s-au oprit exact la pragul de 15.000 de euro peste care ar fi trebuit facuta o licitatie.
Un exemplu - fantana Senat. Aceeasi firma a primit fara concurs trei contracte: de dezinsectie, dezinfectie si deratizare a obiectivului.
Amenda a fost contestata in instanta. Dintr-un comunicat aflam ca, pana la decizia judecatorului, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti nu va plati amenda si nu va comenta subiectul.
In schimb, Sorin Oprescu sustine ca nu stia nimic despre ilegalitatile descoperite in institutia care i se subordoneaza direct. Asa ca i-a cerut directorului un raport justificativ pentru fiecare achizitie.
Amenzi asemenatoare au primit si alte primarii din tara, dar si cateva spitale ale Cailor Ferate. Sunt insa si situatii in care cheltuielile nejustificate se transforma intr-o grea, dar dulce mostenire.
La Transporturi, Radu Berceanu s-a tot plans ca s-a trezit cu o limuzina achitata de predecesori cu 167.000 de euro, in plus cu 100.000 de euro fata de pretul de lista.
Cu toate acestea a pastrat limuzina si nu i-a chemat in instanta pe cei care au pagubit bugetul.
Din pacate, majoritatea amenzilor pentru achizitii umflate sunt platite tot de la buget, adica din buzunarele noastre.