Romanii vor scoate mai multi bani din buznar si pentru retele compensate
Este ziua preturilor noi si pentru romanii care merg la farmacii cu retete compensate. Daca pe ele au fost trecute medicamente din game mai scumpe, farmacistul le va cere bani mai multi.
Pentru 585 de pastile, contributia bolnavului in farmacie va scadea, iar pentru alte 585, contributia acestuia va creste in medie cu 20%. Adica de la 1 leu la 100 de lei pe reteta.
Spre exemplu, pentru un medicament care contine ginko biloba si care se administraeza bolnavilor care au suferit un accident vascular cerebral, pacientul are variante in farmacii. Poate alege sa platesca o diferenta de 8 lei sau una de 19 lei, daca alege un produs scump. La fel, pentru o cutite de 30 de comprimate pentru hipertensiune bolnavul plateste da 7 bani sau 2 lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autoritatile spun ca se vor scumpi medicamentele care si pana acum erau scumpe. Prin noua schema, Casa Nationala de Asigurari vrea sa plateasca efectul terapeutic al medicamentului si nu brandul.
Un exemplu clar, in care un bolnav plateste de acum inainte in farmacie cu 47 de lei mai mult, vizeaza cele trei doctorii pe care le ia pentru scaderea tensiunii. Iar la fiecare grupa terapeutica exista medicamente compensate cu 50 si 90% pentru care, in urma aplicarii noului pret de referinta, contibutia bolnavului creste sau scade, in medie cu pana la 20%.
Bolnavii sunt sfatuiti sa le ceara doctorilor reconfigurarea schemei de tratament cu medicamente mai ieftine pentru a nu fi pusi la plata.
Noul sistem nu va afecta doctoriile din programele nationale si nici pe cele pentru boli cronice, care raman gratuite. Cei din Asociatia Producatorilor de Medicamente sustin ca noua schema va ingradi accesul bolnavilor la tratament doar pentru ca statul sa faca economii de peste 1 miliard de lei pe an.