Decizie radicala, intr-un stil pur romanesc. Metoda aplicata in Ilfov ca sa nu se mai faca gratar intr-o zona interzisa
Vreti sa cunoasteti un popor? Atunci, urmariti-l la picnic. Daca americanii fac gratarul in spatele curtii ori in locuri amenajate, iar francezii pregatesc pui si salate in aer liber, romanii sunt... unici.
Prefera micii, consumati din belsug, in sunet de manele, iar gratarul este instalat, cel mai probabil, in locuri interzise. Ca sa blocheze accesul in aceste zone, autoritatile din judetul Ilfov au recurs, de pilda, la o masura disperata: au sapat santuri. In asteptarea kilogramelor de carne care se prajesc pe gratar, o regula nescrisa ii obliga pe romani sa sparga seminte si sa asculte manele.
Regula doi, spatiile speciale pentru picnicuri sunt putine si prost amenajate, spun cei care au vazut astfel de zone, de pilda, in Statele Unite.
Chiar daca este regele picnicului romanesc, micul nostru este mereu insotit pe acelasi gratar de o ceafa de porc, niste pulpe de pui si muschi de vita. Cheeps-urile, semintele si berea consumate sunt doar de umplutura. La Iasi, cativa francezi ne prezinta meniul lor, unul foarte sarac.
Francez: "Deci, avem carne de pui, avem de vita, avem salata."
O alta regula spune ca spatiile neamenajate de la marginea drumului vor fi preferate de ai nostri, pentru ca pot sa-si parcheze masinile la 5 metri de gratar. De pilda, o campie din Cernica, judetul Ilfov a fost pana acum zona de picnic numarul 1 a bucurestenilor. Nu si de 1 Mai, pentru ca a fost aparata de ... santuri. Ca sa ii convinga pe romani ca aceasta zona nu este una pentru picnic, autoritatile locale au luat o decizie radicala, romaneasca. Au sapat in jurul locului un sant, masinile nu mai au cum sa treaca si pentru prima data in ultimii 10 ani, de 1 mai, campul este pustiu.
Emil Grigore, comisarul Garzii de Mediu, judetul Ilfov: "Ideea cu santurile este un lucru bun, este masura autoritatilor locale, impiedica accesul catre alte zone necorespunzatoare."
Unii tineri au intrat cu masinile chiar pe plaja, de data asta intr-o zona amenajata. Ce sarbatoresc astazi?
"Nu stiu. Pai, nu se munceste astazi, nu munceste nimeni. Sarbatoarea 1 mai."
Reporter: "Ce sarbatoare este asta?"
Tanar: "Nu stiu."
Probleme similare au fost in toata tara. La Galati, autoritatile au incercat sa-i convinga pe romani sa nu dea foc la padure.
La Cluj, cativa tineri si-au spalat gratarul direct in parau. Iar romanii vor petrece in acelasi stil pana duminica, mai ales ca vineri, 2 mai, este zi libera, data de Guvern.