Românii s-au angajat în număr mare la stat, în luna martie. Ce beneficii au aceștia față de cei care se angajează la privat
Angajările la stat au avut o creștere în luna martie, când au fost scoase pe piață peste trei mii de locuri de muncă, cât în ianuarie și februarie la un loc.
Specialiștii în resurse umane spun că oamenii caută joburile la stat pentru beneficiile aduse, cum ar fi încrederea că este o slujbă mai stabilă, iar contractele sunt pe o perioadă nedeterminată. Dacă acestea vor fi înghețate, piața privată ar putea avea de câștigat, pentru că acolo este nevoie mare de angajați.
Îngrijitor, medic, muncitor calificat, asistent medical și referent de specialitate sunt principalele funcții pentru care au fost scoase poziții la stat, și cele mai puține au fost destinate managerilor și directorilor. Potrivit datelor dezvoltate de o platformă de recrutări, în luna martie au fost scoase peste trei mii de joburi la stat, cât au fost postate în ianuarie și februarie, în timp ce în mediul privat au fost aproape 33.000.
Bogdan Badea, CEO-ul unei platforme de recrutare: „E un număr semnificativ de locuri de muncă la stat. Suntem undeva la de zece ori mai puține locuri de muncă când vine vorba de stat versus sectorul privat, dar deblocarea aceasta din martie ne arată că și statul poate fi un concurent serios pe privat, în zona de angajări”.
Potrivit aceleași platforme de recrutări, cele mai multe locuri de muncă au fost scoase pe piață de instituțiile locale, urmate de primării și instituții județene. La polul opus, cele mai puține joburi au fost postate de guvern și minister. Când vine vorba de județe, vedem că în București au fost cele mai multe locuri de muncă vacante, respectiv peste 500, urmat de Cluj, Timiș, Constanța, Iași. De cealaltă parte se află Botoșani, Brăila, Caraș-Severin și Bistrița-Năsăud, unde statul rămâne un angajator timid. Aceste județe se regăsesc, totodată, și în topul cu cele mai puține locuri de muncă de la privat.
Ana Vișan, reprezentantul unei platforme de recrutare: „Întotdeauna e nevoie de angajați, de candidați în foarte multe domenii, avem deficit de forță de muncă. Chiar dacă joburile la stat sunt interesante și par a fi tentante, piața muncii are nevoie de oameni pregătiți sau în pregătire”.
Specialiștii în resurse umane spun că românii caută locurile de muncă de la stat pentru stabilitate, modul de desfășurare a activității, în general joburile sunt cu normă întreagă și sunt cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, iar în privat este totul opus.
Dragoș Gheban, reprezentantul unei platforme de recrutare: „Dacă ai lucrat foarte mult timp în administrația publică, șansele sunt să ai mai puține competențe pentru mediul privat și că urmare, în mod firesc, să te îndrepți către un job la stat, apoi în anumite zone geografice, statul este un angajator mare și nu sunt atât de multe oportunități în mediul privat și, atunci, din nou, firesc să te îndrepți către joburi din public și o altă diferență sau poate fi o diferență pachetul de beneficii și salariul pentru anumite joburi de la stat. Pachetele de beneficii sunt destul de competitive, chiar mai competitive decât cele din domeniul privat”.
Potrivit celui mai mare agregator de joburi din mediul privat și de stat, în moment sunt disponibile 1.700 de locuri de muncă la stat.