Romanii plecati in Italia circula cu masini inmatriculate in tara. "Platim 50 de euro in loc de 300"


Ultimul update: Sambata 23 Martie 2013 07:12
Data publicarii: Miercuri 20 Martie 2013 20:07
Categorie: Stiri Sociale

Un subiect interesant pentru romanii stabiliti in Italia: scapa mai ieftin decat italienii, daca circula cu masini inmatriculate in Romania.

Asigurarea obligatorie costa mai putin, iar impozitele sunt mai mici. De multe ori scapa si de amenzi, pentru ca nu exista o baza de date comuna, usor de accesat, din ambele tari.

Dupa estimarile autoritatilor italiene, in Peninsula sunt vreo 250.000 de masini cu numere romanesti. Daca politistii sunt curiosi, explicatii se gasesc...

Alin Soroiu: "Mi s-a furat masina pe Italia si asta e scuza mea... Mi-a imprumutat-o sora-mea, n-am bani sa iau alta. Mai bine iti iei o masina din Romania, ti-o asiguri in Romania. Ai mai multe avantaje, asigurarea e mai ieftina aici, apoi impozitul acasa se plateste doua milioane si ceva - 50 euro, aici - 300".

Pe de alta parte, romanii nu sunt tratati la fel ca italienii daca vor sa-si faca o asigurare auto obligatorie in peninsula.

Alberto Guariso, avocat anti-discriminare: "Am gasit o companie care prevedea un tarif de 465 euro pentru un italian si 665 pentru roman; o alta companie avea tarif 414 euro pentru un italian si 452 euro pentru un roman".

Si nu este vorba doar de impozite mai mari si asigurari mai scumpe pentru romanii din Italia. Sanctiunile ajung la greu la ei.

Roman din Italia: "Politia italiana lasa amenda pe parbriz si o pastrez eu ca amintire, dar nu ajunge in Romania".

La fel stau lucrurile si in cazul unui accident cu daune, provocat de soferul unei masini in matriculate in Romania.

Andrea Polo, reprezentant companie de asigurari: "In plangere trebuie indicate toate datele soferului italian, ale celui roman, ale eventualilor proprietari. Cu cat e mai precisa plangerea, cu atat e mai usor sa ajunga la un acord cele doua companii".

Numai ca putini trimit date complete si se ajunge la un proces care dureaza ani de zile.

Maurizio Penatti, comisar sef Politia Locala Milano: "Daca lipseste o veriga in acest lant de informatii, nu e posibila nici macar sanctionarea cu puncte de penalizare".

In asteptarea unei directive europene care sa impuna o baza de date comune, politistii italieni spera macar intr-un acord bilateral cu Romania pentru un schimb rapid de informatii.

Belgia critica conditiile in care muncesc si sunt tratati imigrantii romani in Germania
Britanicii aduna cate 5000 de semnaturi pe zi ca sa scape de muncitorii romani
Daily Mail: Tiganii romani ii dau afara din case pe nemti si se pregatesc sa vina in Marea Britanie
VIDEO PROTVPLUS.RO