Romanii nu mai au bani de benzina si motorina. Cu cat a scazut consumul fata de anul trecut

Dată publicare: 04-11-2013 21:34
Dată actualizare: 07-11-2013 00:01


In primele 9 luni consumul de carburanti a scazut cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aproape 20% dintre soferi alimenteaza de cel mult 10 lei cand ajung cu masina la pompa.

Scaderea consumului de produse petroliere se observa mai ales in benzinariile din zonele sarace. De exemplu, intr-o statie din judetul Giurgiu, unde doar soferii de camioane alimenteaza cu peste 100 de lei. Cei care nu au bani nici sa ajunga la benzinarie cumpara carburant la sticla de plastic.

In aceasta situatie sunt 17% dintre romani, care alimenteaza de cel mult 10 lei. In total, aproape 60% dintre romani alimenteaza de maximum 50 de lei. Doar 4% au suficienti bani cat sa faca plinul de fiecare data cand intra intr-o benzinarie.

La preturile de astazi, cu numai 10 lei va permiteti 1,7 litri de motorina. Adica, la un consum de 10 litri pe suta de kilometri veti parcurge 17 km. Asta inseamna un drum dus de la Casa Poporului pana la Aeroportul din Otopeni.

Culmea, acest comportament al soferilor romani nu a fost influentat de ieftinirea carburantului. Astfel, fata de anul trecut, benzina a costat luna aceasta cu peste 60 de bani mai putin, iar motorina este cu aproape 40 de bani mai ieftina.

De curand, autoritatile au recunoscut ca discuta introducerea unei taxe de 10 eurocenti pe litru. Asta inseamna o scumpire de 45 de bani a carburantului.

Tags: soferi, carburanti,


VIDEO PROTVPLUS.RO