Rosia-ciocolata, soiul in care romanii au investit si mii de euro. Cat costa kilogramul in piete

12-06-2017 18:26

A inceput sezonul rosiilor, iar pietele abunda de soiuri de la cele timpurii, pana la cele exotice. Este si cazul tomatelor, recomandate bolnavilor de diabet sau cu probleme hepatice.

Rosia-ciocolata, botezata astfel pentru culoarea ei inchisa, este originara din Orient. Pe langa faptul ca are un gust aparte, este si foarte profitabila.

Rosiile ciocolata s-au copt de la inceputul lui iunie. Nu se culeg in cantitati mari, pentru ca doar unii dintre clienti sunt interesati deocamdata de proprietatile lor curative. De pilda, contin un procent mare de licopen, un antioxidant puternic.

Iren Alexoi, medic nutritionist: "Pot scadea nivelul de colesterol, ne pot proteja de boli cardiovasculare. Ne pot proteja de diabetul zaharat. Pe langa toate acestea si sporesc proprietatile in momentul in care sunt un pic gatite".

Investitia intr-o cultura de rosii-ciocolata este mare: 10 mii de euro pentru infiintarea unui hectar. Semintele care, de regula, vin din Turcia, sunt destul de scumpe. In final un kilogram costa 8 lei la producatori, dar ajunge in piete 15. In judetul Olt, un singur fermier le cultiva.

Vasile Valentin, fermier: "Acelasi pret il ai tot anul. De ce sa cultiv o rosie care are astazi pretul e 3 lei, urca- scade, cand asta are pretul stabil tot anul si pot sa o cultiv de primavara pana toamna. Ingrijiri ca si la celelate tomate."

Si in judetul Dolj intalnim aceeasi situatie.

Marian Baronescu, inginer agronom: "De regula cei care consuma tomate citesc si se informeaza, o parte din ei vin aici, dar o parte le ducem cosul saptamanal sau de doua ori pe saptamana acasa."

Cultivatorii nostri sustin ca in supermarketuri se gasesc in acest moment numai rosii aduse din strainatate.


VIDEO PROTVPLUS.RO