Iaurt sub forma de praf in plic sau paine cu resturi de la rosii, la un targ de inventii alimentare din Iasi
V-ati imaginat vreodata ca o cutie cu iaurt poate lua forma unui praf pastrat in plic? Sau ca resturile de la rosii pot fi folosite pentru a pregati o paine aromata, bogata in fibre?
Astfel de produse au fost prezentate la un targ de inventii organizat la Iasi, unde si-au da intalnire mai multi tineri cercetatori.
Iaurtul pastrat in cutii, pe care il gasim acum in magazine, ar putea, in viitor, sa-si schimbe forma. Cativa tineri din Republica Moldova au regandit produsul, care vine la plic.
"Se amesteca si se lasa la repaus 40 minute, ca sa fie inabusit. Se formeaza iaurtul pe care il stim toti, isi pastreaza structura si gustul."
Cei care au gustat s-au declarat multumiti.
"Interesant, banuiesc ca e si foarte hranitor, are un gust normal si cred ca trebuie agitat mai mult."
"Este bun. La ora actuala, mai ales cand e criza de timp. Pana la urma societatea se dezvolta."
Pasionata de cercetare, aceasta tanara sustine ca resturile de la rosii pot fi folosite intr-un aluat pentru o paine bogata in fibre.
Olga Mihalache, doctorand: "Cercetarile sunt axate pe valorificarea deseurilor de tomate, obtinute la fabricarea sucurilor sau a altor produse din tomate. Acestea sunt uscate si maruntite si dupa care printr-o metoda inovativa, CO2 extractia super critica, se extrage uleiul si srotul din tomate. Este adaugat in paine."
De la targul organizat la Iasi nu au lipsit ideile pentru fermieri. Printre hibrizii omologati se numara si porumbul alimentar, bogat in caroten.
Dupa o jurizare riguroasa, inventatorii au plecat acasa cu premii si diplome de excelenta.