Românii, fideli locului de muncă și colegi buni. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu
Din loialitate sau pur şi simplu din comoditate, românii îşi schimbă foarte greu serviciul. Iar asta ne situează aproape de ultimul loc în lume la mobilitatea angajaţilor, conform unui raport recent.
În schimb, suntem în relaţii bune cu cei de la muncă şi întreţinem asta inclusiv pe reţelele de socializare.
Atmosfera de la locul de muncă o face pe Cristina, contabilă într-o firmă de patru ani, să nu se gândească la o schimbare.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Cristina Grigore, 27 de ani: ''Sunt mulţumită, mă simt ca acasă şi în următorii ani nu prevăd să schimb. Pun în balanţă toate lucrurile, nu neapărat banii şi toate la un loc fac mai mult decât un salariu dublu.''
Şi nu este singura. Conform raportului Global Randstad Workmonitor, România se situează pe locul 2 în clasamentul celei mai scăzute rate de schimbare a locului de muncă, doar angajaţii din Luxemburg sunt mai stabili că noi.
De partea cealaltă însă, mobilitatea angajaţilor a crescut cel mai mult în Turcia, Polonia sau Italia, iar cea mai mare rată de schimbare a locului de muncă este în India.
Specialiştii spun că angajaţii români au rămas cu o teamă din trecut privind siguranţa locului de muncă.
Mădălina Uceanu, specialist resurse umane: ''Cred că e o combinaţie aici între felul nostru de a fi şi imaginea puţin greşită veche că îţi găseşti un loc de muncă din care să ieşi la pensie. Nu mai există, aia e clar. Mesajul că trebuie să pleci dintr-un loc este în momentul în care tu începi să te îndoieşti de tine.''
Iar o schimbare a locului de muncă sau a funcţiei, chiar şi o dată la doi-trei ani, nu ar trebui să ne sperie, spun specialiştii.
Mădălina Uceanu: ''La câţiva ani ar fi bună o schimbare, măcar o creştere de dimeniune a job-ului, dacă nu chiar o schimbare a job-ului. Sunt multe organizaţii care au planuri de carieră şi succesiune, îşi planifica cât trebuie să stea un om într-ul rol şi cam ce să-l direcţioneze astfel încât să-l ţină motivat.”
Suntem însă fruntaşi în online. Când vine vorba de reţelele de socializare, suntem dintre cei mai activi la nivel global, după India, în relaţia cu colegii de birou pe Facebook sau Instagram. 77% dintre românii care au participat la studiul global au mărturisit că se conversează în privat sau împărtăşesc experienţe din vacanţă cu colegii pe Facebook, pe Instagram sau grupuri de whatsapp.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!