Românii consumă din ce în ce mai multă miere. Cele mai căutate de pe piață
Aromată sau consistentă, polifloră, de prun, fag sau de mană, mierea este tot mai căutată de români.
Consumul de miere a crescut în ultimii 10 ani, de la doar 200 de grame pe an până la aproape 700 pentru un singur român, spun apicultorii. Cu toate acestea, suntem pe ultimul loc din Europa, la capitolul consum.
Am stat de vorbă cu producătorii de miere la Târgul Naţional din Capitală, unde peste 100 de dintre ei şi-au ademenit clienţii cu soiuri noi, parfumate şi apetisante.
Tot mai căutată pe piaţă, mierea de munte, şi în special cea de mană, este perfectă pentru întremarea organismului, în caz de anemie sau afecţiuni virale, spun specialiştii.
Andrei Apostoiu, apicultor producător: Albina se duce pe scoarţa copacilor şi culege aşa ca o răşină.
Cum ne dăm seama că este cea mai bună?
Andrei Apostoiu, apicultor producător: Trebuie să facă acest fir, dacă duc până jos nu se întrerupe şi să facă o bulă când întoarcem borcanul.
Andrei este apicultor şi producător, iar de doi ani şi-a deschis magazine în Franţa şi în Anglia. Recunoaşte că străinii îi apreciază mai mult marfa şi plătesc mai bine. De pildă, un kilogram de păstură e vândut aici cu 300 de lei, iar peste graniţă cu 200 de euro.
Nu e de mirare că apicultorii noştri trimit din ce în ce mai multă miere în Franţa, Italia, Germania, Spania sau chiar în Japonia. Anul trecut România a exportat peste 11.000 de tone de miere.
Cât despre import, şi aici sunt cifre în creştere. Anul trecut am cumpărat circa 4.000 de tone de miere.
O altă problemă este însă pierderea uriaşă a familiilor de albine din ultimii ani, în primul rând din cauza pesticidelor. Adrian de pildă, a pierdut într-un an o treime din stupi.
Creiniceanu Adrian, apicultor din Bucureşti: ''Schimbarile bruşte de temperatură afectează, ploaia dacă le prinde în zbor, vântul, curenţii de aer reci, foarte reci şi bineînţeles plantele de cultură au început să fie din ce în ce mai pesticizate.''
Iar lupta pentru un produs natural sănătos este din ce în ce mai grea.
Ideal este ca mierea să nu fie introdusă în alimente calde.
România produce anual 22.000 de tone de miere, dar la consum suntem pe ultimul loc în Europa.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!