Românii care au transformat bijuteriile arhitecturale în afaceri de succes
Adevărate bijuterii arhitecturale, zeci de case maramureşene vechi - din lemn de stejar - au fost salvate şi modernizate.
Oameni iubitori de frumos şi de tradiţii le-au cumpărat, le-au demontat bucată cu bucată şi le-au mutat în locuri pitoreşti din ţară, unde sunt cazaţi turişti. Tot mai multi români au transformat, în ultimii ani aceste comori în case primitoare şi confortabile.
În localitatea Glod din Alba, Alin Muşat, un asistent medical care lucrează într-un spital din Italia, a readus la viaţă 3 case maramureşene. Au peste o sută de ani și sunt construite din lemn de stejar, cu acoperiș de șindrilă. Ca să le aducă la poalele Apusenilor, Alin le-a demontat bucată cu bucată.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Alin:"Casele sunt făcute ca un lego, ca un puzzle. Lemnul e crestat în așa fel încât casa trebuie construită de jur împrejur. Ca să poată fi mutate casele sunt marcate cu ceară în așa fel încât fiecare lemn ajunge la locul lui."
La interior, tânărul a salvat tot a putut din vechile case maramureșene.
Stănică Mușat, tatăl lui Alin: "Sunt niște case cu tradiții vechi: e o primărie, un muzeu vechi și o școală care au fost demontate de acolo, transportate aici și montate pe podul Lungoaiei în satul Glod."
Din dragoste pentru casele vechi și la Șurdești în Maramureș, doi tineri - soț și soție - și-au propus să amenajeze o mică așezare cu locuințe tradiționale. Au renunțat la o viață printre străini, în Emiratele Arabe, și au cumpărat 3 case din stejar pe care le-au desfăcut și le-au mutat.
Ciprian Maak, proprietar case: "Am strămutat din Maramureșul Istoric căsuțele tradiționale fiindcă vrem să rămână vie tradiția ce ne leagă de străbunicii noștri."
În două case, tinerii primesc acum turiști iar pe a treia au transformat-o în sală de mese. Investiția - făcută din economii și fonduri europene - a fost de aproape 140 de mii de euro
O casă tradițională din lemn, veche de peste un secol, poate costa între 5 și 7 mii de euro. Mutarea și modernizarea ei poate depăși însă de 5 ori această sumă.