Romanii au inceput sa revina la incalzirea pe lemne din cauza facturilor mari. Cat ii costa investitia intr-un semineu

Dată publicare: 15-11-2014 18:08
Dată actualizare: 18-11-2014 06:47


Se apropie iarna si multi romani au o strangere de inima cand se gandesc la frig si la facturile pentru gaze si curent. Din cauza costurilor ridicate, tot mai multe persoane revin la incalzirea cu lemne.

Sau instaleaza in casa macar o soba de teracota ori un semineu, ca sa incalzeasca o parte din locuinta. Investitia pare mare la inceput, dar in cativa ani se amortizeaza.

In serile geroase de iarna e o placere sa stai cu familia sau prietenii in fata unui semineu in care trosnesc lemnele, spun cei care si-au instalat unul. Mai ales ca, dincolo de romantism, semineul inseamna reducerea cheltuielilor cu incalzirea. Investitia initiala este de 1500 - 2000 de euro, dar isi merita banii.

Proprietar semineu la bloc: "Fac economie la gaz, este mai romantic, plus ca toata atmosfera se schimba. Un semineu e perfect pentru o atmosfera calda in familie. La gaz se face economie cel putin 50%. "

Semineul poate fi instalat si la ultimul etaj al unui bloc.

Termosemineul este alegerea perfecta daca aveti de incalzit o suprafata mare, mai ales ca furnizeaza si apa calda. Preturile incep de la 4.000 de euro.

Domnul Ovidiu, de exemplu, voia sa cumpere un semineu clasic, insa cand a aflat de beneficiile termosemineului, s-a razgandit.

"Eu am o suprafata de incalzit de 300 de mp aici si practic am o reducere de 75% la costurile de gaz cand termosemineul merge non stop", explica el.

Succes au si sobele de teracota, mai ales cele pictate cu motive sasesti.

Michael Henning picteaza caramizi pentru soba.

"Modelele sunt dupa cahlele vechi care s-au gasit prin podurile oamenilor, dar si din muzeul cahlelor din Sibiu. Eu nu fac niciodata reproduceri directe dupa modele vechi, trebuie aduse putin in timpurile noastre", spune el.

Putini sunt insa mesterii care mai fac asa ceva. Domnului Henning i-a luat cinci ani sa invete mestesugul si acum este asaltat de clienti. O asemenea soba costa aproximativ sapte mii de lei, iar investitia se amortizeaza in 4-5 ani.

Tags: semineu, soba, costuri,


VIDEO PROTVPLUS.RO