Romanii ar putea alege un nou tip de pensie - cea ocupationala. Salariatii nu cred in proiect, angajatorii il sustin
In curand, am putea avea posibilitatea, sa optam pentru un nou tip de pensie. Se numeste pensie ocupationala iar un proiect care reglementeaza criteriile de acordare a fost depus in Parlament.
In document, exista chiar doua variante de colectare a banilor. Prima presupune o contributie lunara, provenita atat din fondurile personale ale angajatului, cat si din partea firmei pentru care lucreaza. A doua vizeaza doar banii dati de angajator, care in schimb nu mai plateste impozit.
Acum in Romania sunt 4,3 milioane de salariati care contribuie la pensiile a 5,2 milioane de persoane. Statul trebuie sa dea aproape 3 miliarde de euro in fiecare an pentru ca toti pensionarii sa-si poata primi banii la timp. In acest ritm nu se stie ce se va intampla in curand. Tocmai de aceea initiatorii proiectului spun ca o pensie alternativa ar fi bine venita.
"Cred ca acest proiect va contribui la stimularea si cultivarea spiritului de economie pentru batranete si va duce la o scadere a presiunii pe pilonul I de pensii", explica Claudia Boghicevici, initiatorul proiectului.
Contributia la fondul de pensii ocupationale va fi de cel mult 15% din salariul brut si va fi platita fie de salariat si de angajator, fie doar de acesta din urma. Cotizarea se va face pe cel putin 7 ani.
Valoarea pensiei ocupationale va fi calculata in functie de salariu si de numarul anilor de contributie. De pilda, un angajat cu un venit brut de 1.500 de lei poate plati lunar la fondul de pensii ocupationale cel mult 225 de lei.
Asadar, pentru o perioada de cotizare de 7 ani ar urma sa acumuleze in contul lui 18.900 de lei. Banii vor fi investiti de un administrator al fondului. In cazul norocos in care investitia ar avea un randament anual de 5%, inca 3.000 de lei s-ar adauga in cont dupa cei 7 ani. Daca perioada de contributie e mai mare, mai mare va fi si pensia ocupationala.
"Fata de o pensie medie, pensionarul va primi 50-60% peste pensia care o primeste de la pensia de la pilonul I", a declarat Gheorghe Ialomitianu, fost ministru al Finantelor
Aceste contributii sunt scutite de la plata taxelor si impozitelor, motiv pentru care oamenii de afaceri sustin proiectul. "Noi sprijim orice fel de iniativa vizand diversificarea instrumentelor prin care oamenii sa-si aloce o parte din castig pentru viitor", explica Cristian Parvan, secretar general AOR.
De cealalta parte, salariatii sunt sceptici. "Niste banuti in plus ar fi buni.Dar cred ca e important sa ne punem noi niste bani deoparte, nu sa ne bazam doar pe asta", sustine o salariata.
Contributorii ar avea acces la acest tip de pensie doar dupa implinirea varstei de 60 de ani. Isi pot insa retrage banii in orice moment, dar vor pierde astfel sumele acumulate din dobanda rezultata prin investirea lor. Proiectul, gandit inca din 2011, urmeaza sa fie supus dezbaterii parlamentare. Daca va avea sustinere ar putea fi adoptat in cateva luni.