România, tot mai traversată de migranții care vor să ajungă în Vest. Câți refugiați sunt cazați în țară

29-08-2017 19:20


De la o săptămână la alta, România devine un punct tot mai important pe harta migranţilor, care vor să ajungă în vestul Europei.

Sunt tot mai mulţi străini care încearcă să treacă ilegal frontieră. Mulţi au fost prinşi la Timişoara, unde vin din centrele de refugiaţi din ţară. Mai nou, ca să ajungă la frontieră, unii iau taxiul şi le cer şoferilor să îi lase cât mai aproape de fâşia verde.

11 migranţi din Irak, Iran, Afaganistan şi Siria - între care şi 4 copii - au fost depistaţi recent de poliţiştii locali pe o stradă, la ieşirea din Timişoara spre vama Moraviţa. Nici unul nu vorbea limba engleză, iar agenţii abia s-au înţeles cu ei. Intraseră în România cu câteva ore înainte din Serbia şi aşteptau momentul potrivit să plece spre vestul Europei. Ei au susţinut că au ajuns la Timişoara cu taxiul.

De altfel, autorităţile romane susţin că taxiurile sunt folosite de mulţi refugiaţi ca să ajungă la graniţă. Din această cauză, poliţiştii de frontieră au sporit controalele şi verifică aproape toate maşinile care transporta persoane în regim de taxi.

Numai la Nădlac au fost depistate într-o singură zi 8 refugiaţi din Irak şi Iran. Se urcaseră într-un taxi din Arad şi îi ceruseră şoferului să îi ducă la graniţa - pe care voiau să o traverseze ilegal.

Metoda a fost folosită şi de o sută de solicitanţi de azil care au părăsit centrele din ţară şi au fost prinşi săptămâna trecută la Timişoara. În aşteptarea momentului potrivit pentru a trece graniţa, străinii se cazaseră la o pensiune din oraş unde i-au şi găsit poliţiştii.

În ultima lună, patrulele de poliţie au depistat 85 de străini - care dormeau pe străzile din Timişoara. Majoritatea erau solicitanţi de azil şi fuseseră anterior cazaţi în centrele din Giurgiu şi Galaţi.

Dana Seracin, purtător de cuvânt Poliția Locală Timișoara: "Unii dintre ei au fost depistaţi dormind, odihnindu-se în parcuri. Erau constituiţi în grupuri, deci probabil că veniseră împreună, în Timişoara. Existau printre ei şi minori, din cei 85 de migranţi depistaţi, 20 sunt minori, de la un an şi jumătate până la 17 ani."

În centrele de refugiaţi din ţară sunt cazaţi acum peste 1500 de străini.

VIDEO PROTVPLUS.RO