Romania, taramul paradoxurilor. Cum traiesc oamenii in cel mai sarac sat si cel mai bogat oras, despartite de 100 km
Romania ramane taramul paradoxurilor. Intr-o statistica recenta, cea mai saraca localitate din tara si cea mai bogata sunt la doar 100 de kilometri departare una de cealalta.
Pe harta saraciei suntem pe locul al cincilea in Uniunea Europeana, cand vine vorba despre regiuni intregi in care oamenii se zbat in mizerie. Harta bogatiei arata ca doar doi din cinci romani au venituri cu adevarat peste media Europei, iar statistic vorbind acestia traiesc in Capitala sau in Cluj-Napoca.
Bucurestiul, urmat de Cluj Napoca, Timisoara, Brasov, Constanta si Sibiu - acestea sunt orasele in care se traieste cat de cat bine, potrivit Institutului National de Statistica. Harta localitatilor bogate cuprinde acele localitati atat de dezvoltate economic, incat nivelul salariilor si al somajului sunt printre cele mai bune din tara. Speranta de viata e de peste 75 de ani, in medie si asta pentru ca au toate conditiile pentru un trai civilizat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar contrastul intre aceste localitati si restul tarii se vede foarte bine si in taxele pe care le platesc locuitorii lor catre stat. O familie din Bucuresti plateste in medie taxe de 700 de lei pe luna - o suma de trei ori mai mare decat in Suceava sau Botosani, unde media e de 235 de lei pe luna.
Insa cel mai bine se vede haul pe Harta Saraciei. Comuna Necsesti, din judetul Teleorman, aflata la doar 100 de kilometri de Bucuresti, este localitatea cu cea mai mica dezvoltare sociala din Romania. Cum e posibil ca polul bogatie si cel al saraciei sa fie atat de aproape?
Conf. univ. Marius Precupetu, sociolog: "Dezvoltari inegalitare de tip "blana de leopard" - sunt zone contrastante dezvoltate si cronic subdezvoltate. Motivele pot fi lipsa resurselor naturale, nivelul de educatie si populatia tanara, activa. Avem localitati in care daca se construiesc terenuri de sport in panta si alte bazaconii, astea nu permit dezvoltarea zonei."
Rau este si in judetele Giurgiu, Vaslui si Dolj.
Conform datelor Bancii Mondiale, saracia absoluta a prins in gheare un sfert din populatia tarii noastre. Ce inseamna saracie absoluta? Ca oamenii nu isi permit sa plateasca intretinerea, mancarea, sanatatea si educatia de 300 de lei/persoana pe luna, cat este cosul minim.
Daca ai carte, ai parte, se vede si in statisticile taxelor: cele mai mari dari le platesc familiile ai caror membri au intre 35 si 49 de ani, sunt absolventi de studii superioare, au un copil si locuiesc in Capitala. Cele mai mici taxe vin de la tinerii pana in 25 de ani sau de la persoanele de peste 65, care locuiesc la sat, se ocupa cu agricultura, au maximum 4 clase si cel putin patru copii. Romania are o strategie de combatere a saraciei, insa doar pe hartie.