Saracia si lipsa educatiei duc la o mortalitate materna dubla in Romania fata de media europeana. Date ingrijoratoare
Mortalitatea materna in Romania are o rata dubla fata de media europeana, din cauza saraciei si a lipsei educatiei.
Desi gravidele au acces gratuit la analize, foarte multe din mediul rural ajung la doctor in ultimele luni de sarcina sau, mai grav, cand trebuie sa nasca. Printre ele sunt si minore, care de rusine, fac avort sau isi abandoneaza bebelusii. Autoritatile cauta solutii, dar in lipsa unei finantari, nu pot face mare lucru.
In Romania o femeie insarcinata are dreptul la o serie de analize gratuite chiar daca nu este asigurata si nu a platit contributia la stat. Trebuie doar sa se inscrie la un medic de familie. Dar putine femei din mediul rural stiu acest lucru si pentru ca nu au bani nu merg la doctor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Diana Paun, consilier prezidential: ''O mare parte din gravidele care au decedat nu au fost luate in evidenta si nu au efectuat niciun control. E necesara o mai mare preocupare a retelei sanitare pentru depistarea si urmarirea gravidelor.''
De multe ori insa, nu mai sunt bani de la stat pentru decontarea analizelor, asa ca femeilor insarcinate li se cere, din nou, sa plateasca. Acestea sunt situatiile in care saracia le tine pe femei departe de doctori.
Elisabeth Bruma, reprezentant CNAS: ''Totusi exista liste de asteptare datorita lipsei fondurilor. Trebuie mai multi bani pe partea de ambulatoriu si trebuie luati de undeva ca fondul este acelasi.''
Lipsa personalului medical este o alta problema. 1 din 4 doctori au parasit tara in ultimii ani si avem 2,4 medici la mia de locuitori, fata de 3,4 cat este media europeana.
Asadar, nu sunt bani, medicii lipsesc si multe femei nu sunt informate. Care ar fi solutiile?
Oana Geambasu, consiliera Ministerul Sanatatii: ''Ne dorim ca asistenta comunitara si medicina de familie sa faciliteze accesul gravidelor. Ne dorim sa aducem medicina la gravida si nu invers pentrut ca distantele sunt foarte mari.''
E greu insa de spus cum vor fi puse in practica aceste propuneri. Intre timp, minorele raman insarcinate in numar mare. Peste 50 de mii au fost inregistrate anul trecut, in lipsa unui program de educatie sexuala.