România, printre codașii Europei la reciclare. De sărbători, aruncăm şi mai mult la gunoi

Ultima actualizare: 15-12-2020 19:48

În această perioadă, românii aruncă cele mai multe deșeuri, anunță specialiștii de mediu.

Mai ales în preajma sărbătorilor, la rampe ajung cu peste 40%, mai multe gunoaie decât în restul anului. Cu puțin efort, multe lucruri aruncate pot fi reciclate, refolosite, ori donate. Iată câteva sfaturi.

Hârtie de împachetat cadouri, haine și decorațiuni ajung în tomberoane, alături de lumânări, produse cosmetice, șosete ori papuci. Se adaugă și resturile alimentare și așa se adună o cantitate uriașă de gunoi.

Bogdan Constantinescu, director general firmă de salubriatate:„Sunt acele tipuri de deșeuri, ambalaje, care v-am spus că se regăsesc mai mult în perioada sărbătorilor, se fac mai multe cumpărături, dar și de origine alimentară, alimente expirate. Suplimentar, mai apar și deșeuri textile.”

Prea multe ambalaje ajung la gunoi. Iubitorii de mediu ne sfătuiesc să oferim cadouri neambalate de câte ori putem. Dacă nu avem de ales, preferabil ar fi să refolosim ambalajele.

Roxana Buzețelu, reprezentant ONG eco-friendly: „Picturile copiilor le putem folosi ca și ambalaj sau ziare colorate sau cu fundițe și elemente naturale. Trebuie să ne gândim ce putem refolosi din casă, ca să dăm o nouă viață acelui produs. Cutiuțele poate putem să le pliem și să le ținem și să le folosim pentru alte expediții pe care le avem sau, fiind din carton, să le ducem spre reciclare.”

Așadar, dacă iubim planeta, putem limita cantitatea de gunoi pe care o lăsăm în urmă, spun firmele care se ocupă de reciclare.

Liviu Petcu, reprezentant firmă de reciclare: „Trăim într-o perioadă în care consumul cred că este la cotele cele mai ridicate, istoric vorbind, din ultimii ani și aproape orice activitate pe care o desfășurăm își lasă amprenta într-un mod negativ asupra mediului înconjurător.”

Pot fi reciclate hârtia, cartonul, sticla, metalul sau plasticul. Trebuie să fie curate și introduse în containerele special dedicate lor, acolo unde este posibil.

Deșeurile care poluează cel mai mult sunt electronicele și electrocasnicele. E foarte important ca ele să ajungă în centrele speciale de colectare sau înapoi la magazinele de unde au fost cumpărate. Operatorii sunt obligați să le primească.

Dragoș Călugăru, reprezentant firmă DEE: „În niciun caz nu trebuie date colectorilor de fier vechi, unde de cele mai multe ori acestea sunt dezmembrate, este luat ce este relativ prețios sau are valoare economică, iar poluanții ajung în mediu.”

România este printre codașii Europei la reciclare. Doar 6% din gunoiul produs de noi este prelucrat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO