Haosul reciclării. Angajații de la salubritate nu respectă regulile colectării selective

Ultima actualizare: 27-10-2019 20:19

Deși ar trebui să adune gunoiul selectiv și să îl recicleze, România bate pasul pe loc.

Multe primării au instalat containere diferite pentru plastic, hârtie și sticlă, însă puțini sunt cei care respectă regulile. Mai grav este că nici angajații de la salubritate nu se obosesc să transporte deșeurile sortate pe categorii. Le aruncă la grămadă în aceeași mașină.

Unele secvențe au fost filmate în cele mai nou cartier din Brașov, unde există stații moderne de colectare selectivă a deșeurilor.

Locatarii s-au învățat să separe gunoiul menajer de materialele reciclabile și aruncă plasticul, sticlele și hârtia în coșuri diferite.

Firma de salubritate trimite însă aici o singură mașină de gunoi, care încarcă totul, la grămadă.

Locatar: „Lucrătorii, după ce au ridicat rampa, au luat toate containerele la rând și cu gunoi menajer și cu deșeuri reciclabile din plastic, hârtie, sticlă și le-au introdus în autospecială, în aceeași mașină."

Locatar: „Toată muncă noastră este în zadar. Și, dacă ne gândim la natură, nu salvăm nimic."

Locatarii au urmărit mașina de gunoi și au filmat-o de mai multe ori.

De fiecare dată, constatarea a fost aceeași: angajații firmei de salubritate au amestecat tot ce sortaseră ei.

Locatar: „Cu siguranță, nu e normal. Eu am sperat că există o selecție în mașină, dar."

În fața acestei situații, reprezentanții firmei de salubritate au încercat să dea vina pe locatari. Susțin că materialele reciclabile sortate de oameni ar fi contaminate cu gunoi menajer și din acest motiv nu se justifică ridicarea lor separată.

Mihai Ion, reprezentat firmă de salubritate: „Din experiență, în proporție de 95 la sută, nu este deșeu reciclabil curat. Atâta timp cât vine cineva și pune peste, câțiva cartofi, plasticul e compromis."

La fel se întâmplă în mai multe locuri, iar oamenii care respectă regulile și colectează selectiv gunoiul se simt descurajați.

Locatar: „Când au apărut astea așa, vă spun sincer, oamenii mai selectau. După ce s-a terminat chestia, n-a mai selectat nimeni, pentru că ori selectai, ori nu selectai, tot în aceeași mașină punea. Și n-a venit niciodată o mașină specială pentru hârtie sau pentru plastic. Nu. Vă spun sincer, n-am văzut-o niciodată."

Ca să îi disciplineze pe locatari, dar și pe operatorii de salubritate, Primăria din Brașov va impune tarife diferite de ridicare a deșeurilor. Se va plăti mai puțin pentru materialele reciclabile curate și de trei ori mai mult pentru restul.

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: „Cetățeanul, dacă va contamina deșeul, va plăti mult mai mult. Este evident că cetățeanul va pune presiune pe operator ca nu cumva să amestece el deșeurile."

Potrivit ultimelor cifre oficiale, în 2017, România a reușit să recicleze doar 13,9 la sută din deșeurile municipale. Prea puțin față de media europeană de 46,4 la sută. De anul viitor, ar trebui să reciclăm jumătate din gunoiul pe care îl aruncăm la container. Altfel, riscăm sancțiuni de la Uniunea Europeană.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO