Clasamentul in care tara noastra este SUB Botswana sau Surinam. In Romania, oamenii de afaceri pierd 8 zile/an platind taxe
Sa ai afaceri in Romania e un stres pe care-l pot suporta doar cei cu nervii tari. Suntem mai birocrati decat multi africani sau sud-americani, iar sistemul de impozitare este plin de aberatii.
S-a convins de asta si ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, in timp ce incerca sa administreze o companie. A fost anuntat de contabila ca firma are pierderi, pentru ca statul roman considera cladire o cabina din plastic si o impoziteaza ca atare.
Ministrul Florin Jianu a promis sa rezolve problema cu ajutorul colegei sale de la Finante.
Prima problema a ministrului Florin Jianu, antreprenor pentru o zi, o defectiune tehnica aparuta la un container pliabil. A doua proba de foc, una cu care se confrunta oamenii de afaceri din Romania: sistemul aberant de taxe. Containerele pe care le produce firma sunt considerate cladiri si sunt impozitate ca atare. Contabila l-a anuntat pe antreprenorul de o zi ca aceasta aberatie va aduce o gaura de 60.000 de euro in bugetul firmei.
Una peste alta, oamenii de afaceri cred ca statul este interesat sa mentina o birocratie stufoasa.
"Pentru a mentine un numar de ghisee, pentru a mentine oamenii de afaceri la poarta Fiscului, pentru a mentine oamenii de afaceri permanent sub un stres", este de parere Cristian Parvan, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Chiar si atunci cand vrei sa dai bani statului treci printr-o corvoada care iti rapeste foarte mult timp. Dureaza 200 de ore, adica mai bine de opt zile dintr-un an sa platesti cele 39 de taxe si impozite. Romania este pe locul 134 intr-un top realizat de Banca Mondiala dupa Surinam, Mongolia, Kazahstan chiar si Botswana.
Statistica e confirmata si de oamenii de afaceri, care au observat un paradox: desi avem o infrastructura IT moderna si informaticieni buni, ei sunt pusi sa faca mai multe drumuri pentru acte pe care functionarii ar trebui sa le schimbe intre ei: de pilda cazierul.