O zi din viata unui elev pe care parintii il iau din banca si il trimit la munca. "Daca-l lasam la scoala, murim de foame"

Dată publicare: 15-10-2014 17:49
Dată actualizare: 18-10-2014 07:18


Din cauza lipsurilor, numai anul trecut, peste 20.000 de elevi romani au abandonat scoala. Parintii ii exploateaza acasa, in gospodarie sau, mai rau, ii timit sa lucreze pentru altii ori sa cerseasca.

Potrivit unui studiu UNICEF, in tara noastra sunt 100.000 de analfabeti si ne aflam peste media europeana la abandonul scolar. Dincolo de aceste statistici seci stau, insa, dramele unor copii fara niciun viitor.

Vanda are 15 ani si, impreuna cu sora ei mai mica, Denisa, de numai 8 ani, lucreaza de dimineata pana seara prin vecini ca sa aduca acasa un ban sau cate ceva de mancare. Cele doua fete muncesc in gradina, cara apa, fac cumparaturi si taie lemne. Desi sunt firave, nu le iarta nimeni de greutati nici in toiul iernii.

Vanda nu stie sa citeasca si abia daca poate sa-si scrie numele. Provine dintr-o familie cu 14 copii si toti traiesc din pensia de 800 de lei a tatalui, plus alocatiile de la stat. Chiar daca cei mici si-ar fi dorit sa mearga la scoala parintii i-au pus la treaba ca sa poata supravietui.

Dialog Vanda - reporter ProTv:

Reporter - Pana in ce clasa ai mers la scoala?
Vanda - Pana in clasa a patra.
Reporter - Stii sa scrii si sa citesti?
Vanda - De scris da. 
Reporter: Ti-ar placea sa te intorci la scoala?
Vanda: Da.

Gyorgy Kriszt, tatal Vandei: "Lipsa banilor, n-am avut bani. Mancare trebuie multa la copii. Si ieri am taiat niste lemne la un vecin cu Vanda si i-am luat pantofi."

Intr-o alta familie din Maramures, cu doi copii, o fata de 16 ani a renuntat si ea la cursuri. Isi ajuta mama la cules de fructe de padure si ciuperci pentru a avea ce manca. Pentru Gabriela visurile copilariei s-au sfarsit de mult.

Gabriela - Peste zi ajut la spalat haine si la ce mai trebuie prin casa.
Reporter - La scoala mai mergi?
Gabriela - Foarte rar.
Reporter - Dar iti place la scoala?
Gabriela - Foarte mult.
Reporter - Ce ti-ar placea sa faci in timpul liber?
Gabriela - Sa mai citesc, sa ma joc, sa ies cu prietenii.

Mama ei ridica din umeri. Spune ca nu are cum sa razbata altfel.

Mihaela Pitis, mama copiilor: "Iau copiii cu mine la padure ca nu am ce face. N-am ce face. Nu zic ca ar vrea sa mearga la scoala. Vor, dar n-am ce face ca daca nu mergem am muri de foame."

Romania se afla printre primele tari din Uniunea Europeana in privinta abandonului scolar. Cifrele Institutiului National de Statistica arata ca in ultimii cinci ani peste 120.000 de copii n-au mai dat pe la scoala.

Tags: copii, scoala, abandon,


VIDEO PROTVPLUS.RO