Cine s-ar fi gandit?Canepa si hartia de ziar, materialele revolutionare folosite la izolarea caselor

07-07-2011 19:08


Chiar daca amenajarile ecologice sunt ceva mai scumpe, avantajele fata de variantele clasice cu polistiren sau fibra de sticla sunt clare: nu numai ca acopera mai bine, spun constructorii, dar lasa si peretii sa respire.

O locuinta izolata pastreaza caldura iarna si racoarea vara.

Un proprietar din Brasov, care si-a izolat deja casa cu un strat de canepa, este cat se poate de multumit.

"In primul rand e o izolatie fonica si nu in ultimul rand o izolatie termica atat pe timp de vara, cat si pe iarna", a declarat Ilie Baciu, proprietar.

Marele avantaj, daca este folosita canepa, este ca umiditatea din incaperi se regleaza in mod natural, astfel incat nu exista niciun risc sa apara igrasie. In plus, constructorii garanteaza o protectie impotriva inghetului iarna si o "umbrela de soare" vara.

Problema ar putea fi pretul: metrul patrat de izolatie din canepa costa 15 Euro, in vreme ce formulele clasice costa cel mult zece euro.

La Arad o firma a dat lovitura cu izolatii facute din hartie de ziar tocata marunt.

Tehnologia e folosita cu succes in Germania si Austria de 80 de ani. La noi abia a aparut. Desi este vorba de hartie, materialul este prelucrat astfel incat, in caz de incendiu, sa nu arda mai mult de 3 secunde.

Iar muncitorii nu stau mult pe capul proprietarilor. Termina o casa de patru camere, de marime medie, intr-o singura zi.

Pentru o casa de 70 de metri patrati, de exemplu, izolarea cu hartie de ziar costa 500 de euro.

VIDEO PROTVPLUS.RO