Cum am ajuns sa fim cei mai harnici din UE. Capitolul la care Romania e la distanta mare de tarile dezvoltate

Dată publicare: 09-10-2016 18:41
Dată actualizare: 13-10-2016 07:15


Suntem cei mai harnici din Uniunea Europeana, daca ii punem la socoteala si pe varstnicii care continua sa munceasca.

Mai bine de un sfert dintre pensionarii nostri sunt inca pe piata muncii, in primul rand pentru ca nu le ajung banii, dar si ca sa nu se rupa cu totul de societate. Cifrele ne claseaza pe primul loc la acest capitol, la mare distanta de tarile dezvoltate, in care batranii pleaca in vacante exotice, pentru ca pensiile le permit acest lucru.

Dupa mai bine de 30 de ani de munca doamna Dorina, din Teius, judetul Alba, inca munceste de nevoie. Pensia de 430 de lei nu ii ajunge pentru mare lucru asa ca femeia traieste din legumele pe care le cultiva in gradina si le vinde la piata, inclusiv sub forma de zacusca.

Dorina Musca, pensionara: "Sa stiti ca nu ne-am descurca si nu stim ce am face daca am fi bolnavi si nu mai putea lucra ca nu ne ajunge."

Sotul o ajuta. E si el tot pensionar dupa ce a lucrat o viata la caile ferate.

Remus Rus ar putea sa se pensioneze anul acesta, si sa isi traga sufletul insa nevoia de bani nu-l lasa sa stea casa, asa ca vine zilnic la tipografie.

Remus Mitica Rus, angajat tipografie:"Pensia mea este de 1300 de lei, ceea ce mi se pare bataie de joc dupa atatia ani de activitate. Ma simt in forma si nu cred ca la varsta mea e un moment bun de retragere."

Pensionarii isi suplimenteaza veniturile cu diferite activitati platite. Doamnele, de exemplu, se angajeaza in general bone si primesc de la 700 de lei in sus.

Reporter: Aveti grija de copii ca bona?
Femeie: Da, cand nu lucrez, ma simt prost"

Si barbatii care se apropie de 70 de ani sunt la fel de activi.

Barbat:Eu il mai ajut pe baiat, are o firma si il mai ajut acolo
Reporter: Ati putea sta acasa degeaba?
Barbat:Nu nu..nici sa ma plimb prin parc"

La tara oamenii concep cu atat mai putin sa stea cu mainile in san.


Petre Ilut, profesor Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala UBB ClujCea mai mare nevoie e cea a banilor. Exista cultura de a ajuta in continuare copiii si nepotii. Exista o alta categorie care se pensioneaza din diverse structuri foarte devreme, si desi au o pensie bunicica ce sa faci la 50-55 de ani, ce sa faci la 50-55 de ani, ai nevoie de activitate in continuare

Potrivit celor mai recente date, in Romania peste 20% dintre pensionarii care au intre 65 si 84 de ani merg inca la munca iar asta ne plaseaza pe primul loc in UE in fata unor tari precum Suedia, Danemarca sau Marea Britanie.


 


VIDEO PROTVPLUS.RO