Români opriţi la aeroport fiindcă aveau tot porcul în bagaje. "Pune înapoi cârnatul"

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 15 Decembrie 2017 19:02
Categorie: Social

Cu bucate tradiţionale în geamantan, romanii iau zilele acestea cu asalt aeroporturile din întreaga ţară, în speranţa că ai lor, care trăiesc de ani buni peste hotare, vor avea gustul de acasă, pe masa de Crăciun.

Din bagaje nu lipsesc cârnaţii, zacusca sau slăninuţa. Atenţie însă, dacă în România preparatele trec uşor de controlul vamal, în ţări precum Emiratele Arabe sau Turcia sunt complet interzise, pentru că sunt din carne de porc.

O familie din Cluj a plecat cu porcul în geamantan, la propriu. Oamenii vor să ajungă în Spania la cei doi copii care lucrează acolo. Nu mică le-a fost mirarea angajaţilor aeroportului să constate că valizele lor erau pline ochi - cu şuncă, caltaboşi şi cârnaţi. Două bagaje de aproape 70 de kilograme, peste limita admisă. Aşa că mai multe şiruri de cârnaţi au rămas în România.

"Pune înapoi un pic, un cârnat. E bine acum. Cârnaţi, slănină, caltaboşi, jumări, untură. Am tăiat porcul, am acolo doi copii şi trei nepoţi. Stau vara la ţară la 76 de ani muncesc să pot să le dau şi lor. Astea toate îs eco", spun oamenii.

Aceste imagini au devenit o obişnuinţă în această perioadă. La cele mai multe companii aeriene bagajele de mâna nu trebuie să depăşească greutatea de 10 kilograme. Aici puteţi pune hainele, maxim 100 de ml de lichide şi alte produse solide cum ar fi în această perioadă cârnaţii. De preferat ar fi ca preparatele tradiţionale să fie puse în băgăul de cală şi tot acolo veţi pune şi băuturile spirtoase.

Atenţie la zacusca. Evitaţi să o luaţi în bagajul de mână ca să nu rămâneţi fără ea. Specialiştii în legislaţia aviatică spun că anumite companii ar putea chiar să vă interzică să veniţi cu produse alimentare la bord.

Iuliu Pop, director adjunct Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca: "Mai sensibile sunt destinaţiile spre Turcia şi Dubai unde pot fi limitate sau chiar interzise cantităţile. Dar repet la destinaţie, la plecare pot pleca."

Cei care permit mâncare la bord, le recomanda pasagerilor să se gândească mai bine, mai ales în situaţia în care bagajele s-ar putea rătăci.

Tudor Constantinescu, Director Comercial Blue Air: "Dacă se trimite în altă parte. Va lua câteva zile. şi ar putea să se strice mâncarea..."

Riscaţi să aveţi probleme dacă aveţi preparate, în special din carne, şi peste Ocean. De pildă, în Statele Unite, Australia sau Noua Zeelandă.

Turist arestat în Ucraina pentru că şi-a luat o pungă de cartofi prăjiţi în avion
Turist arestat în Ucraina pentru că şi-a luat o pungă de cartofi prăjiţi în avion
VIDEO PROTVPLUS.RO
Marin Dumitrescu
Românul care a organizat primele raliuri are 100 de ani. A lucrat și cu Regele Mihai
Concurs de pescuit la copcă, în Bacău. ”Avem slăninuță, pește este puțin”
Klaus Iohannis, selfie cu schiori, în Munții Șureanu
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
harta frigului RADET
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit