O echipă de ornitologi, vânători, rangeri și autorități de mediu încearcă să salveze o specie de pasăre

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 15 Decembrie 2017 11:38
Categorie: Social
Gasca cu gat rosu

ONG-uri, vânători și autorități de mediu din România vor colabora timp de cinci ani într-un proiect unic, care are drept scop protejarea celei mai periclitate specii de gâscă sălbatică din lume: gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis).

De altfel, proiectul „Conservarea gâștei cu gât roșu de-a lungul întregii rute de migrație” nu este doar unul național, ci are parteneri din toate țările aflate pe ruta de migrație a acestei specii:

- parteneri din teritoriile de cuibărit (Rusia)
- parteneri de pe traseul de migrație (Rusia, Kazahstan, Ucraina)
- parteneri în teritoriile de iernare (România și Bulgaria)

În România, proiectul are nu mai puțin de patru colaboratori: Societatea Ornitologică Română, AGVPS din România, Ministerul Mediului și Romsilva – Parcul Natural Balta Mică a Brăilei.

Proiectul este finanțat prin programul LIFE+ al Comisiei Europene și va dura cinci ani.

În România, prima acțiune este cea de a observa cât de mare este impactul vânătorii asupra acestei specii. Se va folosi și o metodă nouă: dispozitive audio speciale, plasate în apropiere de lacurile pe care dorm gâștele. Acestea vor înregistra toate sunetele – de la venirea gâștelor la somn și până la focurile de armă.

Dacă se aud împușcături la ora 4 dimineața, este clar că acolo se braconează, dat fiind că păsările sunt împușcate când se află pe apă, la somn. Acestea vor fi dublate de acțiunile echipelor de biologi și voluntari de la Societatea Ornitologică Română.

Avem o schemă clară de monitorizare pe care o vom aplica – vom colecta date despre locurile de hrănire și cele de odihnă ale păsărilor. Vom realiza o hartă de senzitivitate, iar specialiștii de la Ministerul Mediului sunt responsabili de elaborarea Planului Național de Acțiune pentru gâsca cu gât roșu, document care va decide cum vom proteja această specie în următorii 10 ani”, a spus Emil Todorov, project manager la Societatea Ornitologică Română, potrivit unui comunicat de presă.

Pe partea de conservare, în premieră - una dintre acțiuni este desfășurată în comun, de conservaționiștii de la Societatea Ornitologică Română și de vânători.

Biologi de la SOR și reprezentanți ai AGVPS din România vor constitui patrule mixte pentru combaterea braconajului. Acestea vor acționa în zonele cele mai importante pentru gâsca cu gât roșu pe timp de iarnă: Balta Albă, Amara, Jirlău, Lacul Strachina, Berteștii de Sus, Gura Ialomiței, Iezerul Călărași.

Rangerii din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei vor patrula zona lor de activitate, în timp ce în Delta Dunării (unde nu se vânează) se vor efectua doar monitorizări ale efectivelor de gâște venite la iernat.

Proiectul are și o parte dedicată publicului larg, de la sesiuni de training pentru vânători și custozi de arii naturale protejate, la amplasarea de panouri informative și realizarea de materiale audio și video. Un aspect important este și continuarea colaborării cu fermierii, pentru această specie.

La ora actuală, în România, este în vigoare o măsură de agromediu special dedicată gâștei cu gât roșu. Numai în 2016, fermierii români care au ales să o protejeze au primit peste 10 milioane de euro din fonduri europene.

Proiectul a început de la 1 noiembrie 2017 și va dura cinci ani.

Cea mai „spectaculoasă” acțiune va fi amplasarea a 30 de transmițătoare satelitare pe tot atâtea gâște cu gât roșu. Responsabil pentru această acțiune este partenerul din Bulgaria (Bulgarian Society for the Protection of Birds), organizație alături de care SOR a mai amplasat 2 emițătoare satelitare pe gâște cu gât roșu. Informațiile de la aceste păsări vor arăta clar care sunt zonele preferate de iernat din România și Bulgaria.

Mai mult, informațiile primite din zonele de cuibărit (Siberia) pot indica foarte care sunt efectele încălzirii globale asupra acestei specii.

Gâsca cu gât roșu cuibărește în Siberia, unde își construiește cuibul aproape de cele ale bufnițelor de zăpadă sau ale șoimului călător. Când ouăle și puii sunt în pericol din partea vulpilor polare, bufnițele și șoimii alungă prădătorul și protejează, indirect, și cuiburile de gâscă cu gât roșu.

Gasca cu gat rosu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Gasca cu gat rosu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Proiect de peste 2,3 milioane de euro pentru celebra Deltă a Moldovei
Proiect de peste 2,3 milioane de euro pentru celebra Deltă a Moldovei
Surpriza in randul ornitologilor: Romania are o noua specie de pasare. Descoperirea a fost facuta de cativa turisti germani
Surpriza in randul ornitologilor: Romania are o noua specie de pasare. Descoperirea a fost facuta de cativa turisti germani
Pasari rare, precum sticletele, scatiul sau caneparul, vandute la un targ din Capitala. Garda de Mediu a intervenit
Pasari rare, precum sticletele, scatiul sau caneparul, vandute la un targ din Capitala. Garda de Mediu a intervenit
Garda de Mediu, sesizata in cazul barbatului care a adus la protestul de la Cotroceni o cucuvea vie. Ce risca acesta
Garda de Mediu, sesizata in cazul barbatului care a adus la protestul de la Cotroceni o cucuvea vie. Ce risca acesta
VIDEO PROTVPLUS.RO
femeie jefuita
Femeie tâlhărită în propria casă de 4 indivizi cu cagule, care au legat-o și au lovit-o
Românul care a organizat primele raliuri are 100 de ani. A lucrat și cu Regele Mihai
Concurs de pescuit la copcă, în Bacău. ”Avem slăninuță, pește este puțin”
Klaus Iohannis, selfie cu schiori, în Munții Șureanu
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
zapada moldova
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram