Romancele ar putea apela legal la mame surogat
Femeile care isi doresc un copil, dar n-au putut sa-l aduca pe lume, pot apela legal la mame purtatoare. Asa a facut recent actrita Nicole Kidman, de pilda.
Daca parlamentarii nostri vor adopta un proiect de lege depus miercuri, mama surogat poate sa incheie un contract cu viitorii parinti, care-i vor plati doar analizele si mancarea in perioada sarcinii.
Pana acum, nu putine erau femeile care se ofereau sa poarte in pantece copilul altora si pentru 40.000 de euro.
In cinci ani doamna Lioara Chirita a facut mai multe fertilizari, a pierdut doua sarcini, dar si speranta ca ar putea avea un copil al ei.
In conditiile in care in Romania 1 din 6 cupluri are probleme de fertilitate, nu sunt putine femeile gata sa aduca pe lume copiii altora fara o baza legala.
Conditiile in care o femeie singura sau un cuplu vor putea cere ajutorul vor fi stabilite de medici specialisti.
Mamele surogat vor fi trecute intr-un registru national. Vor incheia cu parintii beneficiari un contract si vor renunta la toate drepturile legale asupra bebelusului. Semnat la notar, documentul nu este comercial. Mama purtatoare va primi doar bonuri de masa si bani pentru analizele de sarcina.
Totusi, un risc exista: se poate razgandi la nastere.
"In ziua in care il naste poate sa ii fie greu sa il dea parintilor biologici si poate sa aiba sentimente fata de acest copil. Pe de alta parte se poate preta si la diverse santaje", este de parere Laura Dracea, medic prima ginecolog.
"Nimeni, nicio instanta nu o poate obliga sa dea copilul", declara Mihaela Olaru, avocat.
Dupa nastere, copilul este infiat de parintii biologici, iar abaterile pot fi pedepsite si cu 7 ani de inchisoare.