Ritual vechi de sute de ani in Romania. Oamenii urca in genunchi un deal pe care se afla manastirea Hagigadar

17-08-2014 08:43

Armeni din lumea intreaga isi dau intalnire in aceste zile langa Suceava, la manastirea care le implineste dorintele, Hagigadar.

Aici, in cea mai apropiata duminica de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, are loc un ritual vechi de sute de ani. Oamenii urca in genunchi dealul pe care este construit lacasul sau inconjoara biserica de trei ori, tot inghenuncheati, pentru ca Fecioara Maria sa le implineasca un vis.

Armeni veniti de pretutindeni s-au adunat inca de sambata in curtea bisericii din Hagigadar pentru marea sarbatoare a Sfintei Marii de duminica. In timp ce multi au ascultat slujba, cativa s-au rugat si au inconjurat lacasul in genunchi pentru a li se implini o dorinta. Apoi, femeile au inceput sa pregateasca bucatele pentru duminica. Pentru supa de urechiuse, o specialitate straveche armeneasca, s-a lucrat de zor. Si asta pentru ca, spune traditia, la fiecare 40 de urechiuse modelate cu migala, ti se indeplineste o dorinta.

An de an, armeni veniti din toate colturile tarii, dar si de peste hotare, se intalnesc la Hagigadar, loc binecuvantat, spun ei, si promit sa duca traditia mai departe.

Duminica, credinciosii vor urca in genunchi colina manastirii, vor asista la slujba, si tot ingenuncheati vor inconjura lacasul de cult. Mai apoi se vor ospata din bucatele pregatite cu grija.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26